Dansk nyrekræftbehandling er i bund

Danske nyrekræftpatienter har ringe overlevelsesmuligheder sammenlignet med vores nabolande. Kræftens Bekæmpelse kalder forskellene for frustrerende frygtelige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 100 danske nyrekræftpatienter dør hvert år, fordi de bor i Danmark i stedet for Norge eller Sverige. I Danmark er patienters chance for at overleve mere end fem år med nyrekræft 50/50, mens kun hver fjerde dør inden for fem år i vores to nordiske nabolande. Det viser de seneste tal fra den nordiske kræftdatabase Nordcan, skriver metroxpress.

Hos Kræftens Bekæmpelse er administrerende direktør Leif Vestergaard Pedersen oprørt over, at de cirka 700 danskere, der hvert år bliver ramt af nyrekræft, får Nordens dårligste behandling.

»Det er en frygtelig, frygtelig frustrerende forskel i overlevelse, som danske nyrekræftpatienter er udsat for. Vi bliver nødt til at se grundigt på forskellene, og hvor behandlingerne fejler,« siger han til metroxpress.

Tallene fra Nordcan viser, at Danmark har ligget i bund de seneste 50 år i Norden, og særligt ved årtusindeskiftet hæver de andre nordiske lande overlevelsesprocenten, mens Danmark sakker endnu længere bagud. I dag har forskellen i forhold til Sverige og Norge aldrig været større.

»Vi må nu have politisk fokus på, hvorfor vi bliver ved med at være bagud. For det nytter ikke, at vi bliver ved med at tro, at vi ligger i toppen, når data gang på gang viser, at vi ligger og dalrer i bunden,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil da også have forbedret behandlingen af nyrekræft, der hvert år koster omkring 300 danskere livet.

»Vi har i regeringen fremlagt en strategi for sundhedsvæsenet til fem milliarder kroner, som netop har til formål at forbedre kræftbehandlingen i Danmark. Blandt andet skal vi blive langt bedre til at opdage kræft i tide, og det gælder selvfølgelig også nyrekræft,« siger han i et skriftligt svar til metroxpress.

Af en stor undersøgelse af kræftpatienters femårsoverlevelse i samtlige europæiske lande fremgår, at kun kræftpatienter i Bulgarien fra 2005 til 2007 havde ringere overlevelse end danske patienter. I Danmark var 44,8 procent i live efter fem år, i Bulgarien kun 44.2 procent.BNB