Dansk moské slettede kontroversielle spor til Iran

Nye oplysninger viser ifølge flere politikere, at dansk moské er styret af Iran.

Foto: Nils Meilvang

Efter at den omstridte Imam Ali Moskeen i København i årevis har benægtet at være styret af det iranske regime, afslører en aktindsigt nu, at moskéen selv har skrevet i dens vedtægter, at den er »underlagt« Irans åndelige leder. Irans øverste åndelige leder er også landets politiske leder, nemlig ayatollah Khamenei.

Det skriver Jyllands-Posten.

Foreningen Ahlul Bait i Danmark, der står bag moskéen, sendte i 2002 vedtægterne til Kirkeministeriet, fordi den ville anerkendes som trossamfund. Det giver bl.a. mulighed for at få skattegevinster og udenlandske prædikanter til Danmark.

Kirkeministeriet var først betænkelig ved foreningens hensigter, men da foreningen skrev vedtægterne om og bl.a. slettede sætningen om at være underlagt Irans øverste leder, gav ministeriet den ønskede anerkendelse.

Sagen vækker harme hos Socialdemokratiets folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen – ikke mindst i lyset af at det i efteråret kom frem, at Iran ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, har opereret i Danmark og planlagt et attentat. Han ønsker nu at se på, om moskéens anerkendelse kan trækkes tilbage.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er også kritisk. Han ønsker, at moskéen bliver lukket og revet ned.

»Iran er et islamistisk, totalitært styre. Jeg kan ikke se et eneste argument for, at de skulle have lov at bestemme noget som helst i Danmark,« siger han til Jyllands-Posten.

Byggeriet af den nye 2100 kvadratmeter store shiamuslimske moské på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter blev indviet den 1. oktober 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Lederen af den danske afdeling af Imam Ali Moskeen, Mohammad Khani, forklarer, at foreningen oprindeligt fjernede sætningen om, at den er underlagt Irans åndelige leder, fordi Kirkeministeriet misforstod den.

»Kirkeministeriet har forstået det politisk. Det er ikke det, der menes, altså, at Khamenei kommer ind og så bestemmer, hvordan islam skal promoveres, eller hvad der skal føres af politiske interesser i Danmark,« siger Mohammad Khani til Jyllands-Posten.

Flere eksperter siger, at det er en kendt sag, at Iran bl.a. gennem moskéer i udlandet forsøger at udøve propaganda for det iranske præstestyre.

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) siger til Jyllands-Posten:

»Hvis nogen kan dokumentere, at der er grund til at betvivle rigtigheden af de oplysninger, som trossamfundet giver, har vi mulighed for at rejse en tilsynssag.«

Irans ambassade skriver i en kommentar til avisen, at Iran »ingen forbindelse« har til Imam Ali Moskeens aktiviteter eller til finansieringen af den. Samtidig henviser den til, at man i shia-islam følger religiøse overhoveder, og at denne praksis udelukkende er af åndelig karakter.