Dansk ministerium kræver svar fra FN-organisation om mulig svindel

Efterforskningen af mulig millionsvindel i stor FN-organisation med hovedsæde i København følges tæt af Udenrigsministeriet.

UNOPS har til huse i FN-byen i Nordhavn i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver taget »yderst alvorligt« i det danske udenrigsministerium, at FN-organisationen UNOPS med hovedsæde i København rammes af beskyldninger om svindel og korruption.

Det oplyser Udenrigsministeriet til Berlingske, efter at det tidligere på ugen kom frem, at et trecifret millionbeløb tilsyneladende er forsvundet fra et af UNOPS’ investeringsprojekter.

»Udenrigsministeriet har en nultolerance over for korruption, og vi tager alle anklager om korruption yderst alvorligt. Det gælder også de nuværende anklager, der er rettet mod UNOPS,« skriver ministeriet, der oplyser, at det allerede har taget sagen op over for UNOPS:

»Udenrigsministeriet er i dialog med UNOPS om sagen og anmodede i forbindelse med et møde i april måned UNOPS om en skriftlig redegørelse for, hvordan UNOPS behandler anklagerne om korruption.«

Ifølge Udenrigsministeriet tager UNOPS sagen »yderst alvorligt«, og organisationen er i gang med at få foretaget uafhængige undersøgelser af de relevante forhold.

»Det støtter Udenrigsministeriet op om, da der er behov for at komme til bunds i de verserende anklager,« skriver ministeriet.

Millioner er forsvundet

FN-organisationen UNOPS er FN-systemets operationelle arm og varetager en stor del af FNs logistik, infrastruktur og projektstyring kloden over. Organisationen har hovedkontor i FN-byen i Nordhavn i København og forvalter projekter af en samlet værdi af næsten 25 milliarder kroner.

En mindre del af budgettet har over de senere år været øremærket projektet S3i, Sustainable Investments in Infrastructure and Innovation, der blandt andet skulle sikre investeringer i bæredygtige boligformer og klimavenlige energiløsninger.

Ifølge UNOPS’ seneste regnskab er 22 millioner dollar – omkring 150 millioner kroner – fra projektet forsvundet.

Både UNOPS’ egne revisorer såvel som FNs interne vagthunde – UN Office of Internal Oversight Services, OIOS – har indledt en efterforskning af sagen, der i sidste weekend fik UNOPS’ topchef, nordmanden Grete Faremo, til at trække sig fra jobbet.

»Uregelmæssighederne opstod på min vagt, og jeg anerkender mit ansvar og har besluttet at træde tilbage«, sagde hun i dén forbindelse.

I forvejen er flere højtplacerede UNOPS-chefer hjemsendt, mens sagen efterforskes.

Danske myndigheder bør efterforske

Sagen har blandt andet fået næring, efter at en tidligere højtplaceret chef og rådgiver i FN-systemet, briten Mukesh Kapila, omtalte uregelmæssighederne i en række blogindlæg i sidste måned.

»Der er rigeligt med indicier på, at sagen er udtryk for svindel og korruption. Jeg har stærk mistanke om, at store beløb er blevet franarret UNOPS. Det er penge, der skulle være gået til fattige og sårbare mennesker verden over,« har han tidligere sagt i et interview til Berlingske, hvori han også vurderede, at UNOPS-toppen må have været impliceret eller bekendt med forholdene.

»Der er efter min mening sket en forbrydelse på dansk jord, og de danske myndigheder bør iværksætte en efterforskning af sagen. Meget tyder på, at den danske straffelov er brudt, og i så fald gælder der ikke immunitet for FN-ansatte,« sagde han.

Danmark er ikke såkaldt kernebidragyder til UNOPS, men har ydet støtte til enkelte UNOPS-projekter og støtter organisationens tilstedeværelse i København. UNOPS har oplyst til Udenrigsministeriet, at de verserende anklager ikke vedrører danske midler, skriver Udenrigsministeriet til Berlingske.