Dansk lov om stormflod er i konflikt med ekstremt vejr

Stormflod erklæres meget oftere, end hændelsen ifølge loven bør optræde. Men Stormrådet mener, at det er ok.

Foto: Peter Leth-Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekendstormen Ingolf udløste en erklæring om stormflod i dele af landet. Så sent som i januar blev det sydøstlige Danmark ramt af en historisk stormflod.

I runde tal erklæres stormflod en gang årligt, selv om stormflod, der giver ret til erstatning, ifølge loven er en hændelse, der »statistisk set vil indtræffe sjældnere end hvert 20. år«.

Stormrådets formand mener dog stadig, at lovens ord om stormflod giver mening. Men han erkender, at en udvikling mod mere ekstremt vejr presser definitionen.

»Det er klart, at det ekstreme vejr gør, at man med rette kan stille spørgsmålet,« siger formand Jesper Rasmussen.

I praksis vurderer rådet, om der var stormflod, på baggrund af målinger fra Kystdirektoratet, som hvert femte år fastsætter niveauet for en stormflodsudløsende vandstand forskellige steder i landet.

Det seneste niveau blev fastsat i 2012. Rådet skal fastsætte nye niveauer for hele landet fra årsskiftet.

»Jo mere ekstremt og tosset vejret udvikler sig, jo større spørgsmålstegn kan man stille ved de fem år. Men indtil videre har vi ikke udfordret de fem år,« siger Jesper Rasmussen.

Af en opgørelse over stormfloder i Danmark på Stormrådets hjemmeside fremgår det, at der var 20 erklærede stormfloder i perioden 1991 til 2008.

/ritzau/