Dansk kvinde vil reformere Islam: Åbner moské med kvindelige imamer

Den muslimske debattør Sherin Khankhan åbner 1. september en moské med fire kvindelige imamer. Islam skal moderniseres, mener hun.

Sherin Khankan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er det kun mænd, der prædiker i danske moskéer. Men det bliver der efter alt at dømme lavet om på den 1. september, når den kendte debattør og kvinderetsforkæmper Sherin Khankhan åbner en ny moské i det indre København, rapporterer Radio24syv.

»Vi har en ny generation af kvinder som er dygtige, uddannede og lærde. De bør have lov til at tale og dermed påvirke formidlingen og fortolkningen af Koranen,« siger hun til radiokanalen.

Den nye moské skal efter planen udelukkende have kvindelige imamer, og desuden overvejer Sherin Khankhan sammen med sine støtter i foreningen Femimam, om mænd og kvinder skal bede sammen.

I dag beder mænd og kvinder adskilt i moskéer verden over, og sådan bør det forblive, mener Fatih Alev, der er imam og formand for Dansk Islamisk Center.

»Hvis mænd og kvinder skulle have en direkte interaktion under en bøn, så ville det simpelthen være i strid med det formål, man er kommet til moskéen med,« siger han til Radio24syv.

Heller ikke idéen om kvindelige imamer kan Fatih Alev bakke op om.

»Det er lidt for inspireret af den danske folkekirke, hvor kvinder i stigende grad er blevet præster. Man kan ikke sammenligne religioner på den måde – det er som at sammenligne æbler og bananer. Man er nødt til at acceptere, at hver religion har sin bestemte egen måde at fungere på,« siger han til Radio24syv.

Mens mænd og kvinder ikke er adskilt i den danske folkekirke, praktiserer danske jøder opdeling på linje med muslimerne. Ligeledes kan man heller ikke blive bønneleder som jødisk kvinde.

Der bliver efter planen plads til 200 mennesker i den nye moské, som til at starte med skal have fire imamer, der alle er kvinder. En af dem bliver Sherin Khankhan selv.