Dansk kvinde æresdræbt i Pakistan

En 31-årig dansk mor er blevet skudt af sin svoger i Pakistan. Danske myndigheder er magtesløse, når æresrelateret vold finder sted, efter at kvinder er sendt ud af landet.

Fire unge kvinder, der menes at være blevet æresdræbt. Til venstre norske Rahila, der mistede livet i Pakistan. Officielt var det et trafikuheld, men de norske myndigheder og kilder i det pakistanske mener, hun blev æresdræbt. Øverst Fadime Sahindal blev 26-år. Hun blev skudt af sin far I Sverige, fordi hun havde en forkert kæreste. Nederst 14-årige Sonya fra Præstø blev fundet død i Præstø Havn. Faderen har erkendt drabet. Til højre Ghazala Khan, der blev skudt på åben gade, da hun var på flugt fra familien med sin kæreste. Foto: Scanpix. Collage: Lars Brandt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 31-årig danskfødt kvinde med pakistansk baggrund blev for 12 dage siden skudt og dræbt i en pakistansk landsby af sin svoger.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har svogeren tilstået drabet som et »æresdrab«, fordi hun ikke havde fulgt hans ordrer. Han og tre andre fra kvindens svigerfamilie er varetægtsfængslet i Pakistan.

I en pakistansk politirapport, som Berlingske Tidende er i besiddelse af, beskriver den dræbtes far, at hun har boet hos sin svigerfamilie i landsbyen Kharian i de seneste tre år. De behandlede hende »modbydeligt«, fordi hun ikke kunne få flere børn. Han forklarer desuden, at likvideringen var et planlagt komplot, aftalt med kvindens ægtemand, der kom til Danmark for knap ti år siden og fortsat bor her.

Ægtemanden befandt sig herhjemme, da drabet fandt sted, og vicepolitiinspektør Ove Dahl fra Københavns Politi bekræfter, at manden i sidste uge blev anholdt og tilbageholdt i tre dage. Han blev løsladt, fordi politiet ingen oplysninger har modtaget fra pakistanske myndigheder.

Borgerservice i Udenrigsministeriet bekræfter ligeledes drabet på kvinden.

Inden for de senere år – og efter medieomtalte sager som æresdrabet på Ghazala Khan – har de danske myndigheder opgraderet indsatsen mod æresrelaterede forbrydelser. Men i de tilfælde, hvor kvinderne bliver taget med til familiens hjemland, kan myndighederne kun i magtesløshed se på den æresrelaterede vold, siger sekretariatsleder Anne Mau fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre.

»Det er dybt bekymrende, når kvinder og unge børn bliver lokket hjem på ferie eller genopdragelse uden mulighed for at sige fra. Det hører vi om utallige gange, og vi ser alle grader af tvang og trusler taget i brug.«

Hun bakkes op af antropolog og æresdrabsekspert Unni Wikan fra Oslo Universitet.

»Det er så let for pakistanere at begå sådanne drab hjemme i Pakistan, fordi det er meget sjældent, at de bliver straffet. Det er derfor helt nødvendigt med et bedre politisamarbejde med lande som Pakistan,« siger Unni Wikan, der genkender mønstret fra den danske sag – bl.a. fra lignende drab på piger fra Norge og Storbritannien.