Dansk koldkrigsforsker mangler svar fra PET

Politiets Efterretningstjeneste holder igen med at udlevere informationer fra Rosenholz-arkivet i USA, hvor navnet på en dansk spion kan være gemt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis har gennem flere måneder forsøgt at få PET til at indhente informationer fra et særligt arkiv i USA, der kan være med til at afsløre den største spionsag i nyere dansk historie. Men efterretningstjenesten har endnu ikke givet historikeren fra Syddansk Universitet de svar, som han mangler.

Det fortæller Thomas Wegener Friis onsdag i et interview med Radio24syv.

- De (PET, red.) sender en bekræftelse på, at de har modtaget ansøgningen og at der vil gå noget tid, før de kan svare. Når tiden er gået, så får man så et svar om, at de arbejder på ansøgningen, og der vil gå noget tid, før de svarer, siger Wegener Friis til Radio24syv.

For flere måneder siden opdagede han ved et tilfælde det, han selv kalder den værste spionsag i Danmark.

Under et gravearbejde i de østtyske Stasiarkiver fandt historikeren således dokumenter, der indikerer, at en kendt, nulevende dansker har udført spionage for det kommunistiske regime i en grad, der har gjort dybt indtryk på den ansete forsker. Navnet på storspionen er endnu ukendt af alle undtagen historikeren - og så selvfølgelig spionen selv.

Thomas Wegener Friis vil ikke ud med oplysningen, før han har krydstjekket informationen i det hemmelige Rosenholz-arkiv, der findes i USA, og derfor har han for flere måneder siden bedt PET om at indhente informationerne fra arkivet.

Seneste svar fra PET lyder, at der inden for 60 dage vil komme svar, men forskeren tvivler på, at det kommer i denne omgang. Han understreger, at dokumenterne er vigtige for dansk historieskrivning.

- Det er nøglen til at forstå det netværk, som østtyskerne opbyggede i Danmark under Den Kolde Krig og et overblik over, hvem østtyskerne interesserede sig for i Danmark. Det er en ret enestående historisk kilde.

Han mener, at PET skal vænne sig til nye tider, og det er derfor, der ikke er kommet svar.

- De skal vænne sig til tanken om, at efterretningsvirksomhed er noget, som man kan forske i, forklarer han.

Selv om dokumenterne endnu ikke er kommet, så er Thomas Wegener Friis overbevist om, at de nok skal komme før eller siden

- Jeg kan ikke se, hvorfor de vestlige myndigheder skulle dække over den østtyske spionage under Den Kolde Krig, siger han.