Dansk jordskælvsekspert: Man kan frygte, det går galt i Mexico City

Det jordskælv, der har ramt Mexico, kan få ødelæggende effekt på Mexico City, siger jordskælvsekspert, Trine Dahl-Jensen. Flere er omkommet, og der er frygt for tsunami.

AFP PHOTO / Victoria RAZO Fold sammen
Læs mere
Foto: VICTORIA RAZO

Med en kraft på over otte på Richterskalaen er det jordskælv, der har ramt Mexico, i den voldsomme ende af skalaen. Indtil videre meldes der om mindst fem døde, heraf to børn, ligesom flere lande er i fare, når det gælder efterskælv og tsunamier.

Trine Dahl-Jensen, der er seniorekspert ved De Nationale Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, forklarer, at skælvet skal anskues som et meget alvorligt jordskælv.

 

»Nu er dette jordskælv indtruffet i Mexico, og vi ved, at Mexico City ligger på en stor lerslette. En lerslette har en lav seismisk hastighed, hvilket betyder, at rystelser bliver meget kraftige - og kraftige rystelser, betyder store skader. Derfor kan man frygte, at dette går galt i Mexico City,« siger Trine Dahl-Jensen og tilføjer, at hun endnu ikke (fredag morgen, red.) har hørt om store skader i Mexico City.

Det er ifølge Trine Dahl-Jensen svært at forudse, hvor store skader sådan et jordskælv kan forvolde. I 2010 omkom omkring en kvart million mennesker i Haiti, selv om jordskælvet »kun« var på 7,0 på Richterskalaen. I 1985 blev Mexico City ramt af skælv med en styrke på 8,0 og her døde over 5.000. Der er ikke en én til én-måling på, hvor hårdt man rammes, forklarer Trine Dahl-Jensen.

Dagens jordskælv er indtil videre målt til mellem 8,1 og 8,4.

»Et jordskælv i denne størrelse er meget stort. Dem ser man et eller to af om året på hele kloden, så det er absolut et jordskælv, man skal være meget opmærksom på, for de kan volde meget store skader. Det kan vi jo også se i og med, der er udsendt tsunamivarsel,« siger forskeren.

De første meldinger om tsunamier er indtil videre målt til bølger af en højde på 0,7 meter, fortæller Trine Dahl-Jensen. Tsunamivarslen lød på op til tre meter.

»Der er foretaget tre målinger, som er indrapporteret, og her ligger bølgerne alle lavere. Jeg vil ikke sige, at de ikke kan blive så høje som frygtet, men det afhænger af blandt andet vinklen, som bølgerne kommer fra,« siger Trine Dahl-Jensen.