Dansk-italiensk strid om flygtninge fortsætter

Samtidig med at Danmark frivilligt har tilbudt at tage imod 1.000 flygtninge fra Europa, hvoraf nogle måske kan komme fra Italien, kæmper Danmark for at sende en række andre flygtningefamilier retur til Italien.

Tusindvis af flygtninge ankommer hver uge til Italien, blandt andet her til øen Lampedusa. Italienerne kan ikke længere garantere deres rettigheder, og derfor er EU-reglerne reelt nyttesløse. Foto: Alberto Pizzoli Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er midt i den store flygtningekrise i Europa havnet i en opsigtsvækkende strid med Italien. For på den ene side har regeringen tilbudt at hjælpe de lande, som er hårdt pressede – deriblandt Italien – ved at tage imod 1.000 flygtninge. På den anden side arbejder de danske myndigheder for at vinde en årelang strid og sende 200 flygtninge tilbage til Italien fra Danmark.

Gruppen af flygtninge, som er familier med små børn, kom til Danmark for op mod tre et halvt år siden. De skulle egentlig sendes til Italien som følge af Dublin-forordningen. Men det bremsede en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi forholdene i de italienske asylcentre er så ringe, at de er i strid med menneskerettighederne.

Det blev besluttet, at flygtningene ikke skulle sendes ud af Danmark, medmindre de italienske myndigheder kunne garantere deres sikkerhed. De garantier har Danmark arbejdet for at få, men italienerne har afvist at give dem. Derfor har Udlændingestyrelsen arbejdet for at finde en anden måde at sende flygtningene ud på.

»Det er rigtigt, at Italien ikke har ønsket at udstede individuelle garantier. I stedet har de peget på en række tiltag, der er taget i det italienske modtagesystem. Vi er ved at gennemgå et antal sager for at tage stilling til, om en sådan overførsel i hver enkelt sag vil være rigtig og forsvarlig,« skriver Morten Bo Laursen, vicedirektør i Udlændingestyrelsen, til Berlingske i en mail.

Ventetid er psykisk belastning

Det betyder, at der kan gå endnu flere måneder, før der kommer en afgørelse i familiernes sag. Og det betyder igen, at familierne, som ikke bare har små børn, men som også bliver omtalt som særligt sårbare, fortsat skal leve i uvished.

Det har store psykiske konsekvenser ifølge Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp:

»Mange af familierne lider psykisk over ikke at have en afklaring, hvilket ofte kan gå ud over børnene. Flere af dem har brug for psykologhjælp både på grund af de overgreb, de har været udsat for i hjemlandet og under flugten og den lange ventetid (i Danmark, red.),« siger hun.

Eva Singer reagerer kraftigt på, at den langvarige strid nu får lov til at fortsætte.

»Jeg synes ikke, det er i orden. Det er klart, at der er nogle politiske forhandlinger med Italien og resten af Europa. Det er fint, for det er klart, at Italien skal behandle asylansøgerne ordentligt. Men samtidig må vi se på de mennesker, der kommer i klemme. Det mener jeg, at man har glemt. Man har forsømt de enkelte mennesker, mens man har insisteret på, at Italien skulle tage imod dem,« siger hun.

Derudover mener Eva Singer, at det er svært at få øje på den solidaritet, der bliver talt om i flygtningekrisen i Europa:

»Hvis vi løfter blikket fra de konkrete mennesker, det går ud over, er det jo bizart at tale om at fordele og hjælpe nogle af de berørte lande i forhold til den store gruppe af lande, samtidig med at man insisterer på at sende nogle tilbage fra Danmark. Det hænger jo slet ikke sammen,« siger Eva Singer.

Enhedslisten kræver handling

Selv om Dansk Flygtningehjælp er oprørte over den måde, Danmark har håndteret sagen på, er der ikke umiddelbart noget ulovligt i Udlændingestyrelsens arbejde med at finde alternative måder at sende familierne ud af Danmark på.

»Der er ikke som sådan et retskrav om, at Danmark skal behandle de her familiers sager. Men det er klart, at man kan tale om, om det er rimeligt i lyset af, hvor længe de her mennesker har ventet og den situation, vi ved, der eksisterer i Italien,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef på Institut for Menneskerettigheder.

I Enhedslisten vækker Udlændinge­styrelsens beslutning om at arbejde videre med at finde en mulighed for at sende familierne ud forundring:

»Det virker som om, at man fra myndighedernes side bevidst trækker sagerne i langdrag. Det får voldsomme konsekvenser for de mennesker, det drejer sig om. Jo længere tid, de skal leve i uvished, desto større bliver risikoen for, at de bliver syge af det,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Udlændinge-, integrations- og bolig­minister Inger Støjberg (V) ønsker ikke at kommentere sagen.