Dansk Islamisk Råd: Vi har et ansvar for de unge muslimer

Københavns Kommune oplever et stigende antal radikaliserede unge. Derfor ønsker man hos Dansk Islamisk Råd at øge samarbejdet med kommunen i kampen om at forhindre unge muslimer i at blive radikaliseret.

Arkivfoto: Moskéen på Rovsingsgade på ydre Nørrebro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Imamerne i de københavnske moskeer har svært ved at fastholde de unge muslimers interesse for islam, derfor søger flere af dem alternative tolkninger af religionen på ekstremistiske hjemmesider og risikerer i værste fald at blive radikaliseret. Det fortæller Jehad Al-Farra, presseansvarlig for Dansk Islamisk Råd.

Derfor håber man i Dansk Islamisk Råd, at man kan oprette et samarbejde med Københavns Kommune i kampen om at forhindre unge i at blive radikaliseret.

»Vi mangler et samarbejde med kommunen, hvad angår risikoen for radikaliserede unge. Det er et kæmpestort tema, som kræver samarbejde fra alle partere, « siger Jehad Al-Farra og understreger, at man i Dansk Islamisk Råd er bevidst omkring sit ansvar for at hindre unge muslimer i at blive radikaliseret.

»Vi skal arbejde hårdt for at holde dem på den rette vej,« siger han.

Som Berlingske beskriver torsdag, oplever Københavns Kommune en stigning i antallet af  radikaliserede unge. Alene i 2014 havde Københavns Kommune 60 sager om unge københavnere i farezonen for at blive radikaliseret. Til sammenligning var der i alt 94 sager de tre foregående år.

Tallene dækker over ét tilfælde over højrenationalistisk radikalisering, mens størstedelen af sagerne knytter sig til islamisme og især yderligtgående salafistiske grupperinger i Hovedstaden.

I 26 tilfælde var bekymringen direkte, at de unge var på vej til kampene i Syrien og Irak eller ved at blive opfordret til at tage af sted.

Kommunen fordoblede derfor i 2014 indsatsen over de næste fire år og bruger nu i alt 7,2 millioner kroner på anti-radikalisering og beslægtede initiativer med fokus på job og uddannelse.

Hos Dansk Islamisk Råd opfordrer man ifølge Jehad Al-Farra allerede de unge muslimer til at passe deres arbejde og uddannelse og i øvrigt tage imod de tilbud, som kommunen tilbyder de unge.

»Og på en stille og rolig måde skal vi via teologien holde dem for at blive radikaliseret, « siger han.

Imam Fatih Alev siger til Berlingske torsdag, at lærde, moderate imamer aktivt skal korrigere det fejlagtige billede af islam, som radikale grupper forsyner de unge med.

»Danske muslimer har ikke været gode nok til at give de unge et andet billede. De har svigtet de unge mennesker, « siger han og vurderer, at radikaliserede unge muslimer er blevet presset ud af langt de fleste moskeer i Danmark.

»Nu er de gået under jorden, mødes i lejligheder og taler om krigen mod Vesten,« siger og tilføjer:

»Derfor må flere moskeer melde sig på banen: det er deres ansvar at nuancere de radikale gruppers ensidige koncepter og fjendebilleder. Det er en samfundsopgave at engagere moskeerne i at modvirke radikalisering. Vi må skabe en modgift til den gift, der er ved at brede sig.«

Jehad Al-Farra erkender, at imamerne bør gøre mere for tiltrække unge muslimer, så de ikke begynder at sammensætte deres egen udgave af islam via forskellige tvivlsomme hjemmesider.

»De moderate imamer har måske svigtet de unge, men ikke helt. Der har været en tendens blandt de unge mennesker til at afsøge grænser, og i de moderate moskeer er der ikke så meget attraktivt for dem. Derfor bliver imamerne nødt til at gøre sig mere attraktive og tiltrække de unge,« siger han.

Ifølge Jehad Al-Farra har man hos Dansk Islamisk Råd ikke oplevet unge, der er blevet radikaliseret.

»Men der kommer unge mennesker med tvivlsspørgsmål, som vi tager os af. Vi har faktisk en imam, som overbeviser dem om, hvad der er den rigtige linje inden for islam at følge,« siger han.

Dansk Islamisk Råd står bag Danmarks første stormoské i København og er tidligere blevet beskrevet som en konservativ muslimsk forening, der prædiker integration i det danske samfund.