Dansk IS-kriger praler med afhuggede hoveder

Radio24syv er kommet i besiddelse af billeder fra Syrien, hvor en ung dansker poserer med flere lig og afhuggede hoveder. En terrorforsker vurderer, at billederne er ægte.

ARKIVFOTO. Demonstration mod IS foran Det Hvide Hus i Washington DC 16. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansker poserer på hidtil ukendte fotografier som kriger for Islamisk Stat ved siden af afhuggede hoveder. Det oplyser Radio24syv.

Der er tale om den 25-årige Mohammad fra Ishøj, der i dag har skiftet navn til Jacob. Han forsvandt 2. september sidste år, oplyser Københavns Kommune. Ifølge bekendte og familie til den 25-årige tog han til Syrien, hvor han har tilsluttet sig den ekstremt voldelige islamistiske bevægelse Islamisk Stat, IS.

Radio24syv kender mandens efternavn, men tilbageholder det af hensyn til familiens sikkerhed.

Radio24syv er i besiddelse af ni billeder, der viser den 25-årige mand med stort skæg, tørklæde om panden og sort tøj. Han er iført et våbenbælte med pistol og håndgranat, en bæltetaske og et bælte på brystet med påskriften »Islamisk Stat for Irak og Levanten«.

På et billede sidder han på knæ og peger med højre hånd på et afhugget hoved. På andre fotografier står han langs et hegn og peger på afhuggede hoveder, der er sat på spyd, mens hovedløse kroppe hænger fastgjort til hegnet. Flere billeder bærer præg af frisk blod.

Radio24Syv har bedt terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshögskolen i Stockholm gennemgå de ni billeder, og det er hans opfattelse, at de er ægte. Han siger, at »det er første gang, han ser en dansker i den slags situationer«.

»Han er helt uberørt. Han nyder det. Det er usmageligt. Man bliver dårligt tilpas. Det er frygteligt. Det er frygtelige krigsforbrydelser. Det er frygtelige mord, der er begået – og han er helt uberørt,« siger Magnus Ranstorp.

Det fremgår ikke, hvorvidt den 25-årige selv har gennemført halshugningerne eller medvirket til de mange drab, men ifølge Magnus Ranstop er danskeren selv »tungt bevæbnet« kriger.

Det står desuden klart, at ét af billederne, der viser den 25-årige mand knælende ved et afhugget hoved, er publiceret på Facebook klokken 00.04 den 26. juli 2014. Det var få timer efter, at styrker fra Islamisk Stat angreb og indtog en militærbase i byen Raqqa i det nordlige Syrien. I den forbindelse dræbte, lemlæstede og halshuggede de et ukendt antal soldater fra den syriske hær. Mindst 80 blev dræbt og over 200 er meldt savnet.

Videoer publiceret af Islamisk Stat selv viser lig og afhuggede hoveder sat fast på hegnet rundt om en syrisk militærbase. Der er med sikkerhed det samme hegn IS’ billeder og den 25-åriges Facebook-billeder.

Det står altså klart, at den 25-årige var til stede i området, da kamphandlingerne og myrderierne var værst. Flere billeder viser som nævnt lig, hvor blodet stadig synes at sive fra de skændede og hovedløse kroppe.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstop er der tale om et »trofæbillede«, der har til formål at skræmme:

»Det er frygteligt fornedrende at dø på den her både. Meningen er at skræmme: Se, vi dræber jer ikke blot, vi lemlæster jer. I skal frygte os. Når man ser billederne, bliver man vred, men også bange,« siger Magnus Ranstop.

Facebook-profilen tilhørende Mohammad - eller Jacob - er lukket, men billederne fra den har i nogen tid cirkuleret i flere miljøet i Ishøj. Radio24Syv har vist billederne til en række personer i området, der alle bekræfter, at der er tale om den 25-årige dansker.

Radio24syv har opsøgt den 25-åriges bror, der bor i Ishøj med sin familie. Han bekræfter, at personen på billederne er hans bror, og at han opholder sig i Syrien. Men broren ønsker i øvrigt ikke at sige noget.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), har også set billederne og er overrasket over, at en ung mand fra byen er rejst til Syrien.

»Jeg synes, at billederne er makabre, selvfølgelig overrasker det mig. Man kan være med på mange måder i hellig krig, men det her, det er at gå til yderligheder,« siger Ole Bjørstorp.