Dansk Industri: Fornuftigt at rydde op i uddannelseshavet

DI er enig med uddannelsesminister Morten Østergaard i, at der skal skæres ned på antallet af videregående uddannelser.

ARKIVFOTO. »Der findes et hav af forskellige uddannelser, men bottom line er, at man lærer det samme,« lyder det fra Dansk Industri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Dansk Industri (DI) bakker op om uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der ønsker at begrænse antallet af videregående uddannelser.

»Det lyder rigtig fornuftigt. Udbuddet af uddannelser er for uoverskueligt, og det øger forvirringen hos både studerende og arbejdsgivere,« lyder det fra underdirektør i DI, Charlotte Rønhof.

Morten Østergaard lægger i Berlingske op til færre specialiserede indgange til de videregående uddannelser samt højere kvalitet af de tilbageværende uddannelser.

»Hvis vi taler om at vælge en blå uddannelse, er de mange nye uddannelser, vi har set, nuancer af lyseblåt. Tag for eksempel kommunikation. Der findes et hav af forskellige uddannelser, men bottom line er, at man lærer det samme. En oprydning vil her være fornuftigt,« siger Charlotte Rønhof.

»Vi ønsker i erhvervslivet mange flere ingeniører - det er ikke sikkert, at en oprydning vil give os det, men det tjener det formål, at det bliver uendeligt meget nemmere at overskue, både for de studerende og for arbejdsgiverne,« siger DI-underdirektøren.

»Selvfølgelig skal man følge med tiden. Behovene i dag er noget anderledes, end de var for 25 og 50 år siden. Men det behøver man ikke oprette en helt ny uddannelse for. Meget af det, der er brug for, er basale færdigheder. I stedet for en helt ny uddannelse kan man ofte oprette nogle valgfag på de eksisterende uddannelser. Det, vi har set de seneste år, er, at man har fulgt nogle modestrømninger,« siger Charlotte Rønhof.

Uddannelsesminister Morten Østergaard siger til Berlingske, at han ikke vil pege på de uddannelser, der skal nedlægges eller sammenlægges til bredere enheder. Han afventer et arbejde fra det såkaldte kvalitetsudvalg, som skal danne basis for en reform af de videregående uddannelser i 2014.

DEBAT | Mener du også, at udmeldingen fra ministeren er fornuftig? Giv dit besyv med her på Berlingskes Facebook-side.