Dansk imam: PET tager ikke terrortruslen mod os alvorligt

Danske shiamuslimer frygter, at et terror- angreb vil ramme deres store moské i Nordvestkvarteret. Både radikale jihadister og højreekstremister truer os, og PET tager det ikke alvorligt, siger imam.

Foto: Nils Meilvang. Imamen Daniel Rezaei i den farverige Imam Ali moské i Nordvest. Efter terrorangrebet ved en moské ved Finsbury Park i London siger imamen nu, at PET ikke tager truslen mod de danske shiamuslimer alvorligt.
Læs mere
Fold sammen

Da en hvid varevogn i forrige uge kørte ind i en gruppe mennesker tæt på Finsbury Park-moskéen i London, fik det frygten til at stige i Nordvestkvarteret i København.

Den 47-årige gerningsmand, Darren Osborne, er nu sigtet for terrorrelateret mord samt mordforsøg, efter at han med sin varevogn dræbte en og sårede ti muslimer, der lige havde afsluttet deres midnatsbøn. I forbindelse med angrebet råbte Osborne ifølge vidner, som flere medier har talt med: »Jeg vil dræbe alle muslimer.«

»Vi frygter, at et lignende angreb kunne ske her ved moskéen,« siger imam Daniel Rezaei:

»Selv om vi løbende er i kontakt med politiet og PET, oplever vi ikke, at de tager truslen mod os alvorligt.«

Vi møder den 28-årige imam i den shiitiske Imam Ali Moske på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter, hvor vi sidder på tykke, mørkeblå tæpper og taler sammen i det centrale bederum. En stor kuppel løfter sig mod himlen, og indersiden er dekoreret med spejle for at sprede sollyset. Rummet er fredfyldt, og imam Daniel Rezaei smiler og taler roligt, sagte og kontrolleret. Men emnet er alvorligt.

Selvom moskéen ved Finsbury Park er en sunnimoské, frygter shiaimamen også truslen fra højreekstremister som Darren Osborne, der retter angreb mod sunni- såvel som shiamuslimer. Samtidig er shiaerne særligt udsatte, mener imamen Daniel Rezaei. Grupper som Islamisk Stat (IS), der bekender sig til en ekstrem variant af sunniislam, har nemlig et stort had mod shiamuslimer.

»Som shiamuslimer oplever vi truslen fra begge sider. Der er nogen – højreekstremisterne – som hader os, fordi vi er muslimer, og fordi de tror, at vi er IS. Samtidig er der nogen – for eksempel IS, der siger, at de er muslimer – som mener, at vi er vantro, og vil slå os ihjel. Så står vi midt imellem og er hverken det ene eller det andet,« siger imam Daniel Rezaei.

Ingen bevæbnede vagter

Endnu er det shiitiske samfund i Danmark ikke blevet udsat for målrettede angreb. Personalet i moskéen har dog flere gange oplevet »mistænkelige personer«, som går ned i moskéens kælder eller ind i rum, hvor de ikke har noget ærinde. Af samme grund holder personalet godt øje med moskéens overvågningskameraer. Frygten er taget til, og imam Daniel Rezaei peger på flere angreb rundt om i Europa.

På den anden side af sundet er en mand med syrisk baggrund og sympatier for Islamisk Stat anklaget for terror efter et brandangreb mod en shiamoské i Malmø i oktober sidste år, og i maj i år blev Sveriges største religiøse center for shiamuslimer, Imam Ali Islamic Centre uden for Stockholm, udsat for store skader i et formodet brandangreb. Går vi flere år tilbage, blev en shiaimam i 2012 dræbt i Belgien, da han brændte inde i forbindelse med et brandattentat på sin moské.

»Vi har set forskellige angreb rettet mod shiamuslimer i Europa. Og i Irak og Syrien, hvor IS kæmper, bliver mange shiamuslimer slået ihjel hver dag. Samtidig kommer nogle af de folk, der opbygger et stort had mod shiamuslimer, jo tilbage til Europa og Danmark. Det er en del af baggrunden for, at vi nu efterlyser bedre beskyttelse fra politiet,« siger imam Daniel Rezaei.

Imamen har løbende møder med PET, hvor de drøfter sikkerhedssituationen ved Imam Ali Moske, men han efterlyser et tættere samarbejde med efterretningstjenesten. Samtidig ønsker han, at politiet skal være mere synligt i forbindelse med større begivenheder i moskéen som afslutningen af ramadanen.

Imam Daniel Rezaeis bekymring går også på beskyttelse af området omkring moskéen.

»Vi har set forskellige angreb i udlandet, hvor biler og lastbiler blev brugt som våben. Samtidig kunne man forestille sig, at nogen ville fylde en bil op med sprængstof og detonere den, for man kan jo komme ret tæt på bygningen her ud mod vejen,« siger han.

Derfor ønsker imamen at begrænse muligheden for at parkere foran indgangene til moskéen. Det har kommunen dog ifølge Daniel Rezaei afvist efter anvisning fra PET, da biler tæt på moskéen ikke vurderes at udgøre en sikkerhedsrisiko.

Lørdag 14. februar 2015 angreb Omar el-Hussein først kulturhuset Krudttønden og siden den jødiske synagoge i Krystalgade. Før angrebet havde det jødiske samfund gentagne gange bedt politi og politikere om at beskytte jøder i Danmark bedre, men beskyttelsen kom først efter angrebet ved synagogen.

Selv om imam Daniel Rezaei ser en alvorlig trussel, ønsker han ikke, at svært bevæbnet politi skal holde vagt på daglig basis foran Imam Ali Moske, ligesom det har været til stede ved synagogen i Krystalgade siden angrebet i februar 2015.

»Det er jo en balance. Vi har givet udtryk for vores syn på sikkerheden, og vi vil gerne have et tættere samarbejde med politiet. Men samtidig ønsker vi ikke bevæbnede vagter, der står fast foran moskéen. Det vil måske have en negativ effekt på dem, der kommer i moskéen, og det ønsker vi ikke,« siger Daniel Rezaei.

Større trussel end mod jøder

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den konservative justitsminister Søren Pape Poulsen, men Justitsministeriet henviser til PET. I sin seneste trusselsvurdering fra februar 2017 vurderer efterretningstjenesten, at terrortruslen mod Danmark overvejende kommer fra personer med sympati for militant islamisme, men også fra venstre- og højreekstremistiske miljøer. I den forbindelse ser tjenesten en trussel mod »minoriteter som shiamuslimer«.

PET svarer i en skriftlig kommentar, at efterretningstjenesten er i dialog med Imam Ali Moske og »tager truslen mod trossamfund alvorligt«, men bemærker, at man af sikkerhedsmæssige hensyn ikke kan komme nærmere ind på detaljerne.

På Vibevej i Nordvestkvarteret står Daniel Rezaei tilbage med en oplevelse af at tale for døve ører hos PET. Og han mener ovenikøbet, at truslen mod shiamuslimer i Danmark er større, end den er mod jøder.

»Dermed ikke sagt, at der ikke er nogen trussel mod det jødiske samfund. For det er der, og det var der jo også, da vi så de ulykkelige hændelser i februar 2015. Men jeg vil sige, at truslen mod det shiitiske samfund er mindst på samme niveau som mod det jødiske – og måske også højere. Netop baseret på de mange angreb, der sker mod shiamuslimer på verdensplan,« siger han.