Dansk hjælp til terrorofre i Nigeria

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har bedt om en vurdering af, hvordan Danmark kan hjælpe ofre for den nigerianske terrorbevægelse Boko Haram.

Læs mere
Fold sammen

Danmark er parat til at yde ekstraordinær hjælp til ofrene for terrorbevægelsen Boko Harams hærgen i det nordlige Nigeria.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) oplyser i en pressemeddelelse, at han har bedt sine embedsmænd om at vurdere, hvilke muligheder Danmark har for at bidrage til at hjælpe ofrene for det, som ministeren betegner som »Boko Harams galskab«.

Bevægelsen, der kæmper for at indføre en islamistisk stat i det fortrinsvis muslimske Nordnigeria, har på det seneste optrappet sine i forvejen blodige angreb mod indbyggerne, og kontrollerer ifølge vurderinger nu et område på størrelse med Belgien.

Tusinder er på flugt, efter byen Baga senest har været under angreb, og det rapporteres af Læger Uden Grænser, at mange indbyggere er blevet dræbt. Samtidig fortsætter terrorbevægelsen også med at bortføre kvinder og børn.

Bevægelsens terrorhandlinger har desuden udløst flygtningestrømme væk fra de områder og ifølge FN er mere end 1,5 millioner på nuværende tidspunkt fordrevet internt i Nigeria, mens flere end 60.000 er flygtet til nabolandene Cameroun, Tchad og Niger og tallene stiger fortsat.

»På baggrund af de seneste dages indberetninger bedt mine embedsmænd vurdere, om Danmark har nogle muligheder for at bidrage til at hjælpe ofrene for Boko Harams galskab. Det vil afhænge af konkrete behov og anmodninger, men hvis de er til stede, så er vi klar,« lyder det fra Mogens Jensen.

Handels- og udviklingsministeren erkender, at det er Islamisk Stat og islamistiske terror i Paris og Mellemøsten som i øjeblikket tiltrækker sig verdens opmærksomhed:

»Men vi må ikke glemme det, der foregår i det nordlige Nigeria og i nabolandene Cameroun, Tchad og Niger. Boko Harams handlinger er udtryk for ren galskab,« siger han.