Dansk HIV-vaccine viser lovende resultater i aber

Danske forskere har fundet en metode til at snyde HIV-virusset, der normalt er en mester i at mutere lynhurtigt og derfor hidtil har været umuligt at udvikle vacciner mod. Men det danske forskningsresultat viser en ny og lovende vej.

Dansk forskningsresulktat lover godt for udvikling af fremtidig vaccination mod HIV. ARKIVFOTO / AFP PHOTO / DOUGLAS MAGNO Fold sammen
Læs mere
Foto: DOUGLAS MAGNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske forskere på Københavns Universitet har udviklet en helt ny type vaccine, der får immunforsvaret at angribe dele af HIV-virusset, som det normalt ikke plejer at angribe. Forskerne har testet deres vaccine på aber, og for to ud af seks aber beskyttede vaccinen dem og gjorde dem i stand til senere at bekæmpe infektionen. Det skriver Videnskab.dk.

»Vores strategi virkede perfekt i to ud af seks dyr, hvor vi ikke længere kan finde tegn på HIV-infektionen. Det viser, at dyrene er beskyttet mod sygdommen. Vores opgave er nu at gøre vaccinen bedre, så den virker på alle dyr og senere på mennesker,« fortæller lektor Peter Johannes Holst fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Det har været meget vanskeligt at udvikle en vaccine mod HIV-virus, fordi HIV er specialist i at mutere og muterer hurtigere, end immunforsvaret kan følge med. Hver gang immunforsvaret har lært en del af virussset at kende og opbygger forsvarsværn mod dette, muterer viruset, så kroppens normale forsvarsværn er nytteløst. Dermed er vaccination også umulig, for når man vaccinerer med svækket virus, forsøger man at få immunforsvaret til at genkende virus, så det kan bekæmpe infektionen, når man en dag udsættes for den.

Det nye i det danske forskningsresultat, som for nylig er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift EbioMedicine, er, at forskerne har vist, at det bedre kan betale sig at ramme de svagere dele af virus (antigener), som normalt holder sig i baggrunden, og som immunforsvaret sædvanligvis ikke reagerer på. Man »klistrer« disse svage HIV-antigener på et andet virus, adenovirus, der herefter kan bruges som vaccine. På den måde lærer immunforsvaret at genkende de svage og stabile dele af virus, det normalt overser, i stedet for kun at reagere på de kraftigere antigener, der hele tiden forandrer sig og muterer.

»Det er en helt ny måde at tænke vacciner mod kroniske infektioner på. Samtidig benytter vi en helt anden virus til at styrke immunforsvaret mod HIV. Det er hensigtsmæssigt, da det er alt for farligt at forsøge at smitte folk med en svækket version af HIV, som jo er ekspert i at mutere,« siger Peter Holst til Videnskab.dk.

Aber kan ikke få HIV, men kan få deres egen version af virusset, SIV. Det danske forskningsresultat viste, at to af aberne blev helt beskyttede af vaccinen og blev i stand til at slå infektionen ned, da de efter vaccination blev smittet med SIV. De øvrige fire aber opnåede også et meget stærkt immunrespons mod SIV, og deres immunforsvar virkede mindre skadet end normalt, men aberne endte alligevel med at tabe kampen mod virusset.