Dansk gavmildhed overrasker Røde Kors

Danskerne udviser stor lyst til at hjælpe ofrene for hungersnøden i Afrika. Det kommer bag på nødhjælpsorganisationerne.

Foto: ABUKAR ALBADRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er netop gået ind i den uge, hvor flest danskere er gået på ferie. Men det afholder ikke danskerne fra at donere penge til sultkatastrofen i Somalia, Etiopien og Kenya.

Både UNICEF, Red Barnet og Røde Kors melder om overraskende stor interesse i den humanitære katastrofe, som har ramt Afrikas Horn.

Hos Røde Kors har man faktisk undladt at sætte en større kampagne i gang, fordi man troede, at interessen for katastrofen ville være ganske lille i sommerperioden.

- Der tog vi virkelig fejl - interessen for at give penge har været kæmpestor, og det er vi selvfølgelig meget taknemmelige for, siger pressechef ved Røde Kors, Ulrik Norup Jørgensen.

Røde Kors har indtil videre indsamlet 2,5 millioner kroner sammen, primært fra private donorer, som giver penge over nettet eller telefonen.

- Det betyder selvfølgelig rigtig meget, at medierne beskriver situationen. Derudover ved vi også, at ferieperioder er dårlige tidspunkter at samle penge ind på, så alt taget i betragtning, er vi meget tilfredse, siger han.

Hungersnød kommer snigende

Ved Red Barnet har man indtil videre samlet 1,9 millioner sammen, og meldingen er præcis den samme: Danskernes vilje til at give, er overraskende og glædende.

- Hungersnød er et svært emne at tage op. Sult i Afrika har folk hørt om før, og i modsætning til f.eks. tsunamier og jordskælv, er hungersnød ikke en katastrofe, der rammer på en gang. Den er opstået over lang tid, men det er først nu, hvor der er lig på bordet, at medierne dækker katastrofen, fortæller Helle Kjærsgaard, informationschef ved Red Barnet.

- Vi har sat alle sejl ind for at informere om situationen med vores generalsekretær Mimi Jakobsen i spidsen. Vi er derfor meget rørte over at se, hvor villige danskerne til at hjælpe. Jeg har en sød historie om en mor og datter, som skrev til os, at de ikke syntes, at 150 kr. var nok at give. Derfor gav de 100.000 kr. Det er naturligvis ikke alle, der har den slags penge tilovers. Men alle beløb gør en forskel, fortæller Helle Kjærsgaard.

FN kalder det officielt hungersnød

For første gang i 19 år kalder FN situationen i Somalia en hungersnød. Det er ikke en betegnelse som bliver brugt særlig tit, hverken ved FN eller hjælpeorganisationerne. Men ifølge både Røde Kors, UNICEF og Red Barnet betyder det rigtig meget for situationen, at FN officielt giver katastrofen den betegnelse.

- Det betyder rigtig meget, at FN melder ud som de gør. Det har stor betydning i medierne, og vi ved, at jo mere en katastrofe bliver dækket i medierne, jo mere giver danskerne. Når FN kalder det en hungersnød, så er der virkelig tale om en katastrofe, og vi regner da også med, at danskerne vil give endnu mere over den næste periode, siger Gitte Jeppesen, fundraisingchef ved UNICEF.

UNICEF har indtil videre indsamlet knap 2,2 millioner kr.

Folkekirkens Nødhjælp melder også om stor interesse fra danskerne. De har på 12 dage indsamlet 1,3 millioner kr.