Dansk forsvarschef på militær toppost i NATO

Nu sidder danskere på både NATOs civile og militære lederposter. Med general Knud Bartels får NATO en officer, der har gjort »no-nonsense« til sin ledelsesstil.

Den danske forsvarschef general Knud Bartels blev sidst på dagen i går valgt som formand for NATOs militærkomite fra 1. juli næste år og foreløbig tre år frem. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 1. juli næste år hedder formanden for NATOs vigtige militærkomite Knud Bartels. Forsvarscheferne fra NATOs 28 medlemslande valgte på et møde i Sevilla sidst på dagen i går den danske forsvarschef som formand i foreløbig tre år, og dermed sidder danskere på både den militære og civile toppost i NATO, hvor generalsekretæren er tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Knud Bartels blev valgt uden modkandidat. Den kommende formand for militærkomiteen bliver den vigtigste militære rådgiver for generalsekretæren og NATO-rådet, som træffer de afgørende beslutninger. Men Knud Bartels mener ikke, at generalsekretærens og hans egen fælles nationalitet får nogen større praktisk betydning. »Der vil ikke være nogen dansk akse i NATO, for generalsekretæren og formanden for militærkomiteen repræsenterer hver sit organ og niveau. Når vi er på tomandshånd, kan det selvfølgelig være praktisk at tale dansk sammen, og det kan medføre, at man kan undgå misforståelser, men ellers er det ikke interessant,« siger han.

Heller ikke den danske regering vil opleve nogen positiv særbehandling i NATO. »Man vil selvfølgelig have en priviligeret dialog med sit eget land. Men jeg kunne meget vel komme i en situation, hvor Danmark er i uoverensstemmelse med alliancen. I den situation vil både generalsekretæren og formanden for militærkomiteen søge at skabe konsensus ved at udøve et vist pres på de nationer, der stiller sig i vejen for enighed.« Du kan altså blive nødt til at vride armen om på din egen nation? »Ja, præcis.«

Alsidig militær kapacitet

Bartels tiltræder næste år, hvor NATOs bombekrig mod Gaddafi forventeligt er afsluttet, og mens den NATO-ledede mission i Afghanistan er under nedtrapning. Men Bartels vil ikke byde på, hvad NATOs næste mission bliver. »Jeg havde i hvert fald ikke forudset det arabiske forår, og jeg kender heller ikke nogen, der havde. Jeg mener, at man især skal lægge sine kræfter i at opretholde en så alsidig militær kapacitet som muligt. Vi må se i øjnene, at alle medlemslandes forsvarsbudgetter vil være dalende. Derfor skal vi bistå hinanden til at opnå fornuftige besparelser og samtidig opretholde vore militære kapaciteter.

Og så vil jeg ligesom USAs tidligere forsvarsminister Robert Gates tilføje, at hvor europæerne tidligere bar 50 procent af NATOs militærudgifter, er andelen nu kun 25 procent. Resten betaler USA. Den forskel kan lægge kimen til betydelige spændinger i NATO, som blandt andet formanden for militærkomiteen skal hjælpe med at håndtere.« Med Knud Bartels får NATO en officer, som har gjort bryskhed og modvilje mod føleri til sit varemærke. Ingen i forsvaret er i tvivl om, hvad han står for og forlanger af sine undergivne. Efter et besøg hos kadetterne på Hærens Officersskole i december sidste år nedskrev en af kadetterne nogle Bartels-citater, som siden har cirklet rundt i forsvaret til morskab og forbløffelse. Om julen sagde Bartels blandt andet: »Min myndighed rækker desværre ikke til at aflyse julen.

Af samme grund er der ingen nisser eller deslige på mit kontor. Dog har min stabschef en juledekoration på sit kontor, hvilket skuffer mig meget,« står der i en SMS med forsvarschefens citater. »Det kan jeg godt have sagt, men det var med et glimt i øjet,« hævder Knud Bartels i dag.

Men generalen vedgår gerne, at han er stærk tilhænger af en »no-nonsense«-ledelsesstil. »Jeg mener, at faglig rådgivning styrkes ved en professionel, no-nonsense-rådgivning, og det er min påstand, at politiske chefer værdsætter en præcis rådgivning, som selvfølgelig udviser den fornødne respekt for, at beslutningstageren, det er den politiske chef. Blandt meget andet er formanden for militærkomiteen også NATOs vigtigste militære talsmand. Knud Bartels fodaftryk i de danske medier, siden han tiltrådte for knap to år siden, er imidlertid beskedent. Efter de obligatoriske tiltrædelsesinterview har forsvarschefen kun optrådt i landsmedier i et antal, der kan tælles på et par hænder.

»Jeg har den opfattelse, at hvad jeg mener som person, måske ikke er det mest interessante i verden. Derfor er jeg generelt meget diskret i mit virke. Men jeg er helt opmærksom på, at der er en opgave, der skal løses. Men vi har jo alle noget, som vi er bedre eller dårligere til, eller opgaver vi foretrækker frem for andre,« siger Knud Bartels. Tyskland og Holland har tidligere haft både generalsekretærposten og posten som formand for militærkomiteen, men i begge tilfælde før Murens fald i 1989.