Dansk forskning: Mange HPV-syge kvinder var allerede syge før vaccination

Mange kvinder, der har anmeldt bivirkninger ved HPV-vaccinen, var i forvejen mere syge end andre, viser ny forskning.

Ny forksning tyder på, at de vaccinerede kvinder med bivirkninger var mere syge end andre vaccinerede kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 2013 har mange kvinder anmeldt bivirkninger, efter de har fået den udskældte HPV-vaccine, der beskytter kvinder mod livmoderhalskræft. Ny forskning tyder dog på, at de ikke nødvendigvis er blevet syge af vaccinen.

Mange af de kvinder, som har anmeldt formodede bivirkninger, var nemlig syge, før de fik deres første HPV-vaccine. De gik i forvejen mere til læge, fysioterapeut, psykolog og ungdomspsykiater end andre unge kvinder. Det viser foreløbige resultater fra en registerundersøgelse foretaget af Statens Serum Institut.

Overlæge og afdelingschef for infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, forklarer, at han ikke ved, hvorfor kvinderne oplever at have det så skidt efter vaccinen, men at der »kan være et sammenfald.«

»Hvis du har nogle symptomer, og du i samme periode får HPV-vaccinen, vil du inde i dit hoved forbinde de to begivenheder med hinanden. Så jeg tror, at det er sådan noget, der kan være på spil,« siger han.

Har du tal på, hvor mange af dem, I har undersøgt, der har været syge inden?

»Omkring 60 pct. har været syge inden, og det skal sammenlignes med kontrolgruppen, hvor tallet er 30 pct. Vi snakker om symptomer, der er meget almindelige i befolkningen. Sådan noget som ondt i maven og hovedpine; det er der mange piger, der har. Specielt hvis man er i en lidt følsom tid, som nogle af dem er,« siger Kåre Mølbak.

Men kan du garantere, at kvinder ikke er blevet syge af HPV-vaccinen?

»Jeg kan ikke udelukke, at der er bivirkninger, der faktisk er reelle bivirkninger. Jeg kan heller ikke udelukke, at nogle af pigerne kan have opfattet, at vaccinen har forværret deres tilstand. Men det er i hvert fald ikke noget, der er kommet som lyn for en klar himmel hos fuldstændig raske piger. Vi kan se, at de tydeligt adskiller sig fra kontrolgruppen.«

Ingen sikkerhedsproblemer

Der er ingen studier, som viser, at der er sikkerhedsproblemer med vaccinen, som ikke er beskrevet. Alligevel er flere kvinder begyndt at takke nej til vaccinen, fordi debatten om dens sikkerhed har været heftig.

»At mange af kvinderne faktisk har haft helbredsproblemer allerede før den første vaccine, er ikke et aspekt, der har været fremme i debatten før. Det er vigtigt at have med, når man skal diskutere, om der er nogle sikkerhedsproblemer med vaccinen,« siger Kåre Mølbak.

Mod forespørgsel på at uddybe forskningsresultaterne, forklarer Kåre Mølbak, at Statens Serum Institut over en to-årig periode har kigget på kvinder, der har indberettet formodede bivirkninger, og kan se, at mange var syge, før de fik den første HPV-vaccine.

»De syge kvinder« er blevet sammenlignet med en kontrolgruppe på 163.000 kvinder, der ikke har oplevet bivirkninger, selvom de er lige gamle, bor i samme kommune og har fået vaccinen samme år.

»De går - allerede inden deres første HPV-vaccine - mere til læge, fysioterapeut, psykolog, ungdomspsykiater og har sågar været i kontakt med sygehus vedrørende symptomer med maven og bevægeapparatet, altså medicinsk uopklaret symptomer,« siger Kåre Mølbak og konkluderer:

»Det underminerer delvist hypotesen om, at HPV-vaccinen er skyld i de her bivirkninger, fordi de var til stede allerede før den første HPV-vaccine.«

Men er der sammenhæng mellem det, de gik til lægen med før vaccinen og det, de fejler nu?

»Det er svært at sige helt præcist, fordi vi ikke har været nede og kigge på hver enkelt. Det er noget, vi vil prøve at kigge mere på. Men der er meget, der tyder på, at det er de samme typer af symptomer, som de har haft allerede inden, de får deres første vaccine.«