Dansk forsker får millionstøtte: Forsøg skal vise, om strøm kan erstatte morfin

Forsker fra Aalborg får støtte fra Det Frie Forskningsråd til smerteforsøg.

Foto: Morten Stricker. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

I fremtiden slipper du måske for en tur til apoteket for at hente medicin, når du skal have noget til at lindre dine smerter, fortæller DR Nordjylland.

Det Frie Forskningsråd har givet 1,8 millioner til forsøg med strømpåvirkning af vagusnerven - kontrolcentralen for de indre organer. Teorien er, at det kan lindre smerter.

Behandlingen foregår med et lille batteridrevet apparat.

»Det er en lille håndholdt sag med to kontaktpunkter, der kan give strømstød på huden,« siger professor Jens Brøndum Frøkjær fra Aalborg Universitetshospital, der står i spidsen for forskningsprojektet.

I forvejen er apparatet godkendt til brug ved blandt andet migrænehovedpine, og professoren skal nu undersøge, om det også kan bruges til behandling af patienter med kroniske smerter i mave- og tarmkanalerne.

»Man får den her maskine med hjem, der giver små strømstød, og så behandler man sig selv over flere uger,« siger han.

Viser forskningen, at metoden har en smertedæmpende effekt på mave- og tarmsmerterne, så ser Jens Brøndum Frøkjær store perspektiver.

»Kroniske smertepatienter spiser meget smertestillende medicin, som giver mange bivirkninger. Derfor vil det være fantastisk, hvis man kan bruge andre metoder, så de kan skære med på medicinen,« siger han til DR Nordjylland.

Forsøgene begynder i efteråret og resultatet af forskningen ventes klar om tre år.