Dansk Folkeparti vil vide, hvor TV2-journalister bor

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, er bekymret over mediernes måde at beskrive Danmark på. København fylder for meget, og resten af landet bliver beskrevet fordomsfuldt. 35 borgmestre har også sendt et brev til kulturministeren med samme bekymring, og Socialdemokratiets Troels Ravn vil vide, i hvilke kommuner DRs stillinger er placeret.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, vil vide, hvor TV 2s journalister bor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Mediernes dækning i Danmark er skæv, mener Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen, og det har den været alt for længe.

»Vi ved, at langt de fleste journalister bor i hovedstadsomrødet, og det er et problem. Der, hvor man bor, er der, man møder hverdagsproblemer, og så bliver det hele meget let til hovedstadsproblemer, og når journalisternes hverdag er i hovedstaden, så smitter det af på hele den offentlige samtale i Danmark,« siger Alex Ahrendtsen.

»Derfor er det så afgørende, at journalister ikke bare arbejder et sted, men også bor der,« mener han.

Derfor har han bedt kulturminister Mette Bock (LA) oplyse, hvor TV 2s journalister bor. Ifølge TV 2s public service-tilladelse skal hovedsædet være placeret i Odense, men det mener Alex Ahrendtsen er meget svært at se.

»De siger godt nok, at halvdelen af journalisterne er ansat i Odense, men jeg møder dem tit i toget fra København. Så det kunne være interessant at få oplyst, hvor de bor, og jeg er ligeglad med vej og husnummer. Jeg vil bare gerne vide, hvilket postnummer de bor i. Det burde være let at oplyse, men det vil de ikke,« siger Alex Ahrendtsen.

I svaret fra kulturminister Mette Bock står der:

»TV 2 ønsker principielt ikke at oplyse om medarbejderes bopæl. I øvrigt stiller TV 2 ikke krav til medarbejderes bopæl, idet det ikke har relevans for udførelsen af deres arbejde og ville svække TV 2s rekrutteringsgrundlag.«

Brev fra 35 borgmestre

Alex Ahrendtsen er ikke den enste, der er bekymret for mediekoncentrationen i hovedstaden.

Socialdemokratiets Troels Ravn, der ikke er med i kulturudvalget, har indtil videre ikke fået svar fra kulturministeren på et spørgsmål om, hvordan DRs stillinger er fordelt rundt omkring i landet på kommuneniveau, og 14. november modtog kulturministeren og samtlige medlemmer af kulturudvalget et brev fra Landdistrikternes Fællesråd og 35 borgmestre med overskriften »Mediedækning i balance, tak«.

»Der findes i dag en markant koncentration af mediearbejdspladser og institutioner med udsyn fra hovedstadsområdet. Journalister og redaktører er præget af deres hverdag og dagligdag ligesom alle andre,« skriver de 35 borgmestre.

»Den virkelighed, der skabes i de landsdækkende radio- og TV-medier, er ofte ikke den virkelighed, borgerne i landsdistrikterne oplever. Men derimod en medieskabt virkelighed set fra hovedstaden,« fortsætter borgmestrene og foreslår, at statens mediestøtte og de store statslige public servic-medier skal tage opgaven på sig.

Christiansborg fylder for meget

Alex Ahrendtsen mener, at det er et fremragende brev, og noterer sig, at når selv Socialdemokratiet kan se problemet, så er det, fordi problemet er blevet så åbenlyst, at det er umuligt at ignorere.

»Vi var inde på det allerede i vores medieudspil i 2016. Problemet her er ikke de store private hovedstadsmedier som Berlingske og Politiken. Problemet er de store landsdækkende digitale medier som DR og TV 2, som primært henter deres historier fra de store hovedstadsmedier,« forklarer Alex Ahrendtsen.

»Det betyder, at alt får et hovedstadsperspektiv, og at magten på Christiansborg kommer til at fylde rigtigt meget, mens store dele af landets magtudøvelse i kommunerne bliver lidt gemt i regionale dagblade, ligesom de gode historier om løsninger på lokale problemer heller ikke bliver en del af de landsdækkende medier,« siger Alex Ahrendtsen.

Han har nu bedt Kulturministeriet svare på, om en statsejet institution som TV 2 kan undlade at svare på et spørgsmål fra et folketingsmedlem.