Dansk Folkeparti foreslår totalt forbud mod donationer til friskoler: »Det er desværre en pris, vi må betale«

Det skal være slut med private donationer til fri- og privatskoler, foreslår Dansk Folkeparti, der er klar til et opgør med en grundsten i den danske friskoletradition. »Småligt«, lyder det fra Dansk Friskoleforening.

Nord-Vest Privatskole på Tomsgårdsvej i København.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal indføres et totalt forbud mod økonomiske donationer fra private til de danske fri- og privatskoler - kristne som muslimske.

Det kan blive konsekvensen af et nyt forslag fra Dansk Folkeparti. Partiet er dermed parat til et opgør med en af hjørnestenene i den danske friskoletradition for at undgå, at muslimske friskoler »finansieres af ekstreme, islamiske organisationer fra ind- eller udland«.

»Vi foreslår, at der indføres et totalforbud mod private donationer til friskoler. Spørgsmålet er, om vi overhovedet skal tillade donationer, når staten finansierer tre fjerdedele af skolernes udgifter, og forældrene betaler resten. Her er mit svar: Nej, det skal vi ikke,« siger skoleordfører Alex Ahrendtsen (DF).

Det nye forslag bliver fremlagt kort tid efter, at statstilskuddet er blevet taget fra den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole, hvilket efterfølgende har ført til skolens lukning.

»Vi er glade for, at ministeriet er begyndt at lukke muslimske friskoler. Men de skoler vil selvfølgelig se sig om efter alternativ finansiering, når de mister statsstøtten. Og det vil være oplagt for dem at gå til Saudi-Arabien eller nogle af de islamiske organisationer, der findes dernede. Så er vi jo lige vidt,« siger Alex Ahrendtsen:

Berlingske har de seneste måneder beskrevet forholdene på et udsnit af de muslimske friskoler i Danmark. Her kom det bl.a. frem, at en svensk investor med forbindelse til en verdensomspændende islamisk organisation købte Nord-Vest Privatskoles bygninger og senere søgte indflydelse. Og det er afdækket, at en række af friskolerne har modtaget millionstøtte fra Islamic Development Bank med base i Saudi-Arabien.

På den baggrund har DF bedt Undervisningsministeriet vurdere, hvordan et forbud mod donationer kan udformes.

I et notat opstiller ministeriet tre scenarier.

Den første mulighed er et totalforbud: »Hvis det ønskes, ville det kunne stilles som en tilskudsbetingelse, at frie grundskoler generelt ikke må modtage finansiering/donationer (bortset fra forældrebetaling)«. Ministeriet bemærker, at denne model vil være »relativt nem at administrere«. De to øvrige muligheder er henholdsvis et forbud mod udenlandske donationer og donationer »fra visse lande«. Begge muligheder, vurderer ministeriet, vil »medføre omfattende administration« samt være vanskelige at håndhæve og potentielt i strid med internationale forpligtelser. Et forbud mod donationer »fra visse lande« vil desuden ifølge ministeriet »antages at kunne få udenrigspolitiske konsekvenser«.

Det er i dag lovligt for danske friskoler at modtage donationer, så længe donationerne ikke har et omfang eller gives på en måde, der sår tvivl om en friskoles uafhængighed.

Hos Socialdemokratiet siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S), at man »er åbne for at diskutere« DF-forslaget. Tidligere har partiet foreslået, at alle fri- og privatskoler med mere end 50 pct. elever med udenlandsk baggrund skal miste statsstøtte.

I 2016 blev friskoleloven strammet, så friskolerne skal oplyse navne på donorer, der støtter med mere end 20.000 kr. Derfor mener Venstre, at der allerede er taget hånd om problemet:

»Jeg håber, at Dansk Folkeparti vil tænke sig om en ekstra gang, inden de går så langt, fordi det kan få rigtig store konsekvenser generelt for friskoler og især de små frie skoler i yderområderne, der af og til har brug for at indsamle penge for at kunne få økonomien til at hænge sammen,« siger undervisningsordfører Anni Matthiesen (V).

Formand i Dansk Friskoleforening Peter Bendix kalder DF-forslaget »katastrofalt«:

»Man tager livtag med en af grundpillerne i friskoletanken. Vi bliver som samfund voldsomt fattigere, hvis man siger til alle forældrene på landets frie og private skoler, at de ikke længere må donere penge til deres barns skole. Og det fordi, et parti har en angst for et fåtal af skoler og en bestemt religion.«

En opgørelse fra Dansk Friskoleforening, der organiserer 333 af landets 540 frie grundskoler - herunder en række muslimske friskoler - viser, at 42 pct. af friskolerne modtager donationer, og at det især gælder friskoler i udkantskommuner.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Friskoleforeningen fremhæver et eksempel fra Svaneke, hvor lokale fiskere købte skolebygninger for 3,5 mio. kr. af kommunen og gav ydede et rentefrit lån til en nystartet friskole. Ifølge foreningen er det i landdistrikterne »næsten umuligt« for friskoler at låne penge i banken.

»Hvis forslaget var lov, ville mange af vores friskoler aldrig være blevet til noget, fordi lokale ildsjæle ikke kunne have støttet op om projektet økonomisk,« siger Peter Bendix.

Alex Ahrendtsen, hvorfor er det her forslag så vigtigt, at I er klar til at forbyde donationer bredt, så det også rammer kristne- og andre friskoler?

»Jeg er lidt ligeglad med, hvilken model vi ender med, bare vi forhindrer finansiering til muslimske friskoler fra Saudi-Arabien og andre islamiske lande og organisationer. Jeg foreslår model ét, fordi det er den mest enkle,« siger Alex Ahrendtsen:

»Det er desværre en pris, vi må betale.«

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) understreger i en skriftlig kommentar, at regeringen er »meget optaget af at sikre«, at fremmede og udemokratiske magter ikke finansierer danske friskoler.

»Hvis DF ønsker at drøfte yderligere tiltag for at sikre frihed og folkestyre på de frie grundskoler, så er min dør altid åben,« lyder det.