Dansk Folkeparti foreslår dobbelt straf for hærværk mod kulturhistoriske monumenter

Flere steder i verden udsættes statuer for hærværk eller rives ned. For nylig gik det ud over en Winston Churchill-statue i Storbritannien under en demonstration mod racisme. Med henblik på lignende situationer i Danmark foreslår Dansk Folkeparti, at hærværk mod offentlige mindesmærker og statuer straffes ekstra hårdt.

 
I USA og Europa ødelægges statuer i protest mod racisme. Video: Reuters, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Begår man hærværk mod offentlige mindesmærker eller statuer og dermed mod en del af Danmarks kulturhistoriske arv, så skal det straffes markant hårdere end i dag.

Det foreslår Dansk Folkeparti.

Strafferammen for hærværk er i dag som udgangspunkt op til halvandet års fængsel.

Fremover bør den fordobles til tre års fængsel, hvis hærværket går ud over offentlige mindesmærker eller offentlige statuer, mener partiet.

Dansk Folkeparti forventer at fremsætte et lovforslag om den skærpede strafferamme efter sommeren.

»Vi foreslår, at man indfører en strafferamme, der lyder på ubetinget fængsel i tre år, hvis hærværket er begået mod offentlige mindesmærker og statuer. Dermed understreger vi, at vi ser det som et angreb på vores kulturhistorie,« siger retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, til Berlingske.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil have fordoblet straframmen for hærværk, hvis hærværket er begået mod offentlige mindesmærker og statuer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Forslaget drejer sig om mere end blot offentlige mindesmærker og statuer. Hvis der er tale om »politisk betinget« eller »kulturelt betinget hærværk«, skal det ifølge partiet udmøntes sig i en langt hårdere straf sammenlignet med i dag. I praksis gives der i dag ofte betingede domme for hærværk.

Stod det til Dansk Folkeparti, burde straffen for hærværk i praksis som udgangspunkt være ubetinget fængsel.

»Det handler om, at hærværk og angreb mod offentlige mindesmærker er et angreb mod vores fælles kulturhistorie og dermed os allesammen. De er en beskrivelse af vores fælles fortid,« mener Peter Skaarup.

Skrev »racist« på Christian IV-monument

Inspirationen til det nye forslag er hentet fra Storbritannien, hvor konservative politikere ifølge britiske medier overvejer at fremsætte et forslag om en tiårig fængselsstraf for at vandalisere krigsmonumenter. Forslaget blev lanceret, efter at en statue af Winston Churchill, der var premierminister i Storbritannien under Anden Verdenskrig, ved en Black Lives Matter-demonstration i Westminster var blevet forsynet med grafittiteksten »was a racist« under Churchills navn.

Flere steder i verden har demonstranter væltet gamle statuer af historiens slaveejere eller slavehandlere. Det er sket i forbindelse med demonstrationer mod racisme og mod drabet på den 46-årige afroamerikaner George Floyd, der 25. maj døde i politiets varetægt i Minneapolis, USA, efter at en hvid betjent i mere end otte minutter pressede sit knæ mod Floyds nakke.

»Der er for øjeblikket en tendens til at begå hærværk, fordi man ser et fjendebillede i gamle kulturhistoriske værker. Man kunne forestille sig, at nogen med magt fjernede gamle mindesmærker i Danmark, fordi man ikke bryder sig om, at adelen eller godsejerne havde mere magt end almindelige mennesker,« siger Peter Skaarup.

Skaarup medgiver, at der er tale om problemer i udlandet og ikke i Danmark. Dog modtog partiet for for nylig et billede af en Christian IV-statue i Nyboder i København, hvor en eller flere ukendte gerningsmænd havde skrevet »racist« på monumentet med rød skrift.

Berlingske har bedt Dansk Folkeparti om at dokumentere hærværk mod Christian IV-statuen i København. Billedet er fremsendt af Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere

Selv om eksemplet ikke lader til at være en del af en generel tendens, ønsker Dansk Folkeparti at udvise »rettidig omhu« ved at få gennemført forslaget, før problemet potentielt vokser frem i Danmark.

Betyder jeres forslag, at hvis man begår hærværk på Det Kongelige Teater, altså selve bygningen, så vil man få den nuværende straf, men hvis man begår det mod statuen foran bygningen, så vil man med jeres forslag få en højere straf?

»Det vil være op til anklagemyndigheden at vurdere, om tanken har været at begå hærværk mod dansk kulturhistorie. Vi vil også lade det Det Kongelige Teater indbefatte, for det er også et angreb på vores kulturhistorie,« siger Peter Skaarup.

Konservative vil gerne øge strafferammen

Hos Det Konservative Folkeparti synes retsordfører Naser Khader godt om initiativet til at øge strafferammen.

»Ideen om højere strafferamme, når det handler om historiske statuer og lignende, er vi med på. Men vi vil ikke lægge os fast på, hvor mange år rammen skal være,« siger Naser Khader (K).

Han forklarer, at Det Konservative Folkeparti ønsker at beskytte »fædrelandets kulturarv« og undgå, at nogen »besudler kulturarven« ved at begå hærværk på eksempelvis statuer.

»Uanset hvad man mener om statuerne, så er de en del af dansk kultur på godt og ondt. Hvis man begynder at gøre med dem, som man har gjort i Storbritannien, så skal folk bare vide, at det har nogle konsekvenser,« siger Naser Khader.

Socialdemokratiet er enige i grundtanken bag Dansk Folkepartis forslag.

»Vi har ikke selvtægt, det vil sige, at man ikke har retten til at rive statuer ned, fordi man er uenig eller fortolker et monument på en bestemt måde. Det er forkasteligt. Og vi kan godt se, hvad der sker rundt omkring i verden,« siger retsordfører Jeppe Bruus (S).

Adspurgt om der er en tidsel i forslaget, siger Jeppe Bruus:

»Mig bekendt har vi ikke et problem i Danmark i dag. Så lad os se, om det udvikler sig til et problem. Den udvikling vil jeg meget gerne følge meget nøje. Så vi er forbeholdne over for at skride til lovændringer på baggrund af et problem, der eksisterer i udlandet. Hvis det skulle udvikle sig til at blive et problem i Danmark, så må vi se på det.«

Han køber ikke umiddelbart Dansk Folkepartis argument om rettidig omhu.

»Det argument kan man bruge på rigtig mange områder.«