Dansk Flygtningehjælp efter prøvesager: Der går lang tid, før syrere kan sendes hjem

Seks syriske familier stod til udvisning på grund af forbedrede forhold i Damaskus i Syrien, men nu har Flygtningenævnet alligevel givet dem opholdstilladelse på grund af individuelle forhold. Individuelle forhold, som nok gælder langt de fleste syrere i Danmark, vurderer Dansk Flygtningehjælp.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én forlod uden tilladelse sit arbejde som offentlig ansat i Syrien og flygtede til Danmark.

En anden flygtede igennem et oprørskontrolleret område i Syrien.

En tredje har en bror, der er deserteret fra den syrisk hær.

En fjerde har for nylig giftet sig med en mand, de syriske myndigheder sandsynligvis anser som politisk aktiv og modstander af styret.

Det er nogle af de individuelle forhold der gør, at i alt seks syriske familier ved Flygtningenævnet har fået opholdstilladelse i Danmark, selv om de i første omgang stod til udvisning, fordi de generelle forhold i Damaskus i Syrien vurderes at være blevet bedre.

Netop de individuelle forhold, bider asylchef ved Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, mærke i, når hun læser Flygtningenævnets afgørelser:

»Flygtningenævnet går meget ind i de konkrete asylmotiver og vurderer dem i forhold til baggrundsoplysninger om menneskerettighedssituationen i Syrien, som viser, at der er mange risikogrupper, som syrerne kan være i, hvor de risikerer at blive tilbageholdt og udsat for overgreb,« siger hun.

Bedre beskyttelse

Syrerne, der før stod til udvisning i prøvesagerne, er alle endt med at få en bedre beskyttelse i Danmark. I stedet for at få forlænget deres midlertidige beskyttelsesstatus på baggrund af generelle forhold i hjemlandet, er de nu endt med at få beskyttelsesstatus og konventionsstatus på grund af individuelle forhold.

Til gengæld har Flygtningenævnet endnu ikke forholdt sig til, om syrere, der alene har ophold på grund af de generelle forhold i hjemlandet, kan sendes hjem.

Spørgsmålet er, hvor mange der findes af dem.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at der er særlig mange,« siger Eva Singer.

Eva Singer mener, at der går lang tid, før syrere kan sendes hjem, og at mange syrere fra Damaskus, der har midlertidig beskyttelsesstatus, nu kan ånde lettet op.

»Jeg har svært ved at se, at de baggrundsoplysninger, som Flygtningenævnet har lagt vægt på, skulle ændre sig så meget inden for den nærmeste fremtid, at den praksis, nævnet nu har lagt sig fast på, skulle ændres,« siger hun og tilføjer:

»Det er ikke til at vide, hvordan situationen i Syrien udvikler sig. Men min umiddelbare vurdering er, at der går lang tid.«

Amnesty International glæder sig

I forlængelse af den vurdering lyder hendes opfordring til politikerne:

»Flygtninge skal have beskyttelse så længe, det er nødvendigt, og typisk ser vi, at den her type konflikter med borgerkrig varer i lang tid. Derfor skal man ikke gøre de her opholdstilladelser så midlertidige. For i realiteten er der behov for beskyttelse i meget længere tid, end der er lagt op til,« siger hun og henviser bl.a. til de etårige og toårige opholdstilladelser, der gives ved paragraf 7, stk 3 i udlændingeloven.

Desuden mener hun, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus og beskyttelsesstatus skal have de samme vilkår som dem med konventionsstatus, hvor der kræves varige, stabile og fundamentale ændringer i hjemlandet, før man kan fratage eller nægte at forlænge en opholdstilladelse.

Hos Amnesty International har man også fulgt de syriske prøvesager. Her udtaler Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty Danmark, i en mail følgende om sagerne:

»Amnesty International glæder sig over, at Flygtningenævnet ikke ignorerer eller bagatelliserer oplysningerne om Assads styres vilkårlige grusomhed og grænseløse mistænksomhed over for enhver, der på nogen måde kunne tænkes at være imod Assads styre. De generelle kamphandlinger er stilnet af, men Assad og hans sikkerhedstjenester har ikke sluppet grebet. Det har Flygtningenævnet taget højde for i sine afgørelser.«

Du kan læse Berlingskes overblik over resultatet i de seks prøvesager her.