Dansk exit uden ære

Mens USA forbereder at sende flere soldater til Irak, er de danske tropper tilsyneladende på vej hjem. Debattører giver både USA og Danmark en bredside.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

For flere af Danmarks borgerlige samfundsdebattører og trofaste supportere af regeringens Irak-politik er udsigten til dansk tilbagetrækning i løbet af 2007 et symbolsk svigt og i modstrid med statsminister Anders Fogh Rasmussens egne forsikringer om at blive militært i Irak til arbejdet er færdigt. For andre af dem er det derimod en naturlig konsekvens af udviklingen i Irak, hvor håbet om et fredeligt og demokratisk land i vestlig forstand for længst er forvandlet til utopi - og hvor de danske soldater har taget deres tørn i det sydlige Irak, hvor forholdene formentlig snart tillader Danmark at tage hjem.

På den borgerlige fløj var én af de første helt store skuffelser i Irak-krigen de amerikanske fangemishandlinger i Abu-Graib fængslet samt USAs afslappede forhold til basale menneskerettigheder og forholdene på Guantanamo-basen på Cuba. Krigen mistede pludselig sin legitimitet, og siden har den internationale koalitions manglende succes med at skabe fred, efter at først krigen var vundet, blot bidraget til den faldende begejstring selv blandt de fortsatte støtter herhjemme.

Mens USA nu forbereder at sende flere soldater til Iraks kaos af sekteriske drab og terror, er de danske tropper tilsyneladende snart på vej hjem. Bliver det et dansk exit uden ære? Danmarks borgerlige debattører giver både USA og Danmark en bredside.jela@berlingske.dk

uft@berlingske.dk