Dansk EU-viden er en hullet affære

Selv om EU har stor indflydelse på livet i Danmark, er det langt fra alle danskere, der kender EUs nøglepersoner og ved, hvor mange medlemslande EU har. Bekymrende mener forsker.

Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny Gallup-undersøgelse har kortlagt danskernes viden om EU-forhold, som viser sig at være en noget hullet affære.

Under halvdelen af danskerne ved, hvor mange medlemslande der er i EU, og knap halvdelen kan svare på, hvem der er formand for EU-Kommissionen.

Den manglende viden om EU kommer ikke bag på EU-ekspert og leder af Center for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Marlene Wind.

Hun er dog ærgerlig over, at danskerne ikke klarer sig bedre i undersøgelsen.

»Det her burde være almindelig paratviden. Når man tænker på, hvor meget EU fylder i vores alle sammens hverdag, så er det problematisk, at folk ikke ved det helt basale,« fortæller hun.

Allerværst klarer danskerne sig på spørgsmålet omkring antallet af medlemmer i Europa-Parlamentet, og på hvor mange af disse som er danskere.

Kun 13 procent af danskerne ved, at der netop er 13 danske medlemmer af Europa-Parlamentet, og kun fem procent ved, at der alt i alt er 766 medlemmer af Europa-Parlamentet, som repræsenterer den europæiske befolkning.

Det er desuden under halvdelen af danskerne, nemlig 41 procent, der ved, at EU har 28 medlemslande.

EU-spidskandidat for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, mener dog ikke, at dette giver grund til bekymring.

»Overordnet set er jeg positivt overasket over danskernes EU-viden. At kunne ramme det helt rigtige antal af medlemmer i parlamentet, er jo ikke nødvendigt for at have et godt overblik over, hvordan EU fungerer,« siger Morten Messerschmidt.

Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, mener, at undersøgelsen stemmer meget godt overens med den virkelighed, hun selv oplever som politiker. Undersøgelsen byder dog på en enkel overraskelse.

»Jeg ville nok have troet, at lidt flere vidste, hvor mange danske medlemmer af parlamentet vi er taget i betragtning, at vi er så tæt på valget. Men antallet har jo også ændret sig, så folk har måske ikke hørt, hvor vi er endt.«

Rina Ronja Kari er enig med Morten Messerschmidt i, at EU-paratviden ikke er det afgørende.

»For mig er det ikke vigtigt, om danskerne ved lige præcis hvor mange medlemmer af parlamentet, der er. For mig er det vigtigt, at danskerne ved hvilke ting i deres dagligdag, der bliver påvirket af EU.«

Lidt bedre går det for danskerne, når EUs nøglepersoner skal genkendes. Her genkender 55 procent af danskerne José Manuel Barroso som EU-Kommissionens formand, og 68 procent genkender Connie Hedegaard som dansk EU-kommissær.

Til gengæld ved kun 36 procent, at EUs præsident hedder Herman Van Rompuy.

Imponerende, hvis man spørger Morten Messerschmidt.

»De politikere vi taler om her, er ikke er valgt af europærerne og endnu mindre af danskerne. De spiller en tilbagetrukket rolle i mediebilledet, og det taget i betragtning, synes jeg, det er flot, at så mange kender dem,« siger Morten Messerschmidt.

Marlene Wind er ikke enig. Hun ser tvært imod undersøgelsen som et tegn på, at danskerne ikke interesserer sig nok for EU-stoffet.

»De dårlige resultater vidner om manglende interesse. Et demokrati forudsætter, at folk kender deres ledere og institutioner, ellers har man ikke en fornemmelse for, hvad der foregår. Derfor burde flere danskere interessere sig for EU,«siger hun.

Selv om Rina Ronja Kari ikke mener, at  undersøgelsen giver anledning til bekymring, så oplever hun ofte, at danskerne ikke ved, hvordan EU påvirker deres hverdag. Derfor så hun gerne, at undervisning i EU-stof blev intensiveret.

»Der er et hul i danskernes viden, som jeg synes er mere bekymrende, end hvorvidt man kan nogle tal om EU. Man må konstatere, at vi har brug for mere undervisning om EU i folkeskolen, lig den undervisning der gives om Folketinget,« siger hun.

Marlene Wind så derimod gerne, at der blev gjort mere for, at gøre danskerne oprigtigt interesserede i unionen. Blandt andet mener hun, at medierne skal arbejde på at gøre EU-stoffet mere nærværende.

»Jeg er sikker på, at flere ved, hvem der er ved at vinde superligaen, end folk, der ved, hvem EU- Kommissionen formand er. I bund og grund er man nødt til at interessere sig for emnet for at få viden omkring det.«

Europa-Parlamentsvalget finder sted søndag den 25. maj.