Dansk Erhverv vil ændre danske patientregler

Det giver ingen mening, at danskere har ret til hurtig behandling på et privathospital i Malmø, mens de skal vente op til to måneder på samme ret på et dansk privathospital, mener Dansk Erhverv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske politikere bør justere lovgivningen, så reglerne om frit sygehusvalg gøres ens i EU og Danmark. Sådan lyder opfordringen fra Dansk Erhverv.

I dag er der forskel på reglerne, og det har der været, siden EUs patientmobilitetsdirektiv trådte i kraft 1. januar i år. Det betyder, at en dansker med en sygehushenvisning i hånden kan blive opereret på et udenlandsk privathospital med det samme, mens han skal vente op til to måneder på at få lov til at blive opereret på et dansk privathospital.

»Vi synes, det er rigtig fint, at de her EU-regler findes, og vi synes, at det er positivt, at EU-borgere i højere grad har mulighed for at vælge behandling, hvor de selv ønsker den. Vi mener også, at øget konkurrence skaber et både bedre og billigere sundhedsvæsen,« siger Anette Damgaard, sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv.

»Men vi synes ikke, det giver mening, at danske patienter nu har ret til hurtig behandling på et privathospital i for eksempel Malmø eller Hamborg, mens de skal vente to måneder på retten til at komme til på et dansk privathospital på grund af de strammere danske regler,« tilføjer hun.

Når danske patienter rejser ud, må de få refunderet udgifter for 100 procent af den pris, det koster på et dansk offentligt sygehus, mens en behandling på et dansk privathospital ifølge forskellige opgørelser i gennemsnit er billigere.

»Det er jo fornuftigt, hvis patienterne vil vælge at blive behandlet der, hvor der er kortest ventetid. Derfor er det enormt konkurrenceforvridende, når de danske patienter kan tage hele den offentlige takst med til et andet EU-land, mens de skal vente to måneder på at blive behandlet på et lokalt dansk privathospital til en billigere takst for den danske statskasse,« siger Anette Damgaard og tilføjer:

»Vi vil gerne appellere til, at reglerne for frit valg bliver gjort ens i Danmark og EU. Sker det, vil det betyde, at du får mulighed for at skippe ventelisten og kan modtage behandling i Danmark fra dag ét, når du har fået en henvisning til sygehusbehandling i hånden.«