Dansk Erhverv: Nydanskere har et andet iværksætter-drive

Etnisk danske lever i en lønmodtagerkultur, mens nydanskere i langt højere grad vil have foden under eget bord. Derfor stiger antallet af nydanske iværksættere markant i disse år, lyder det fra Dansk Erhverv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af nydanske iværksættere steg med 10,3 procent i årene 2009-11, mens antallet af etnisk danske iværksættere faldt med 2,3 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Jannik Schack Linnemann, der er forskningspolitisk chef i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, har flere forklaringer på udviklingen:

- For det første handler det om kultur og traditioner. Nydanskeren vil typisk i højere grad end den leverpostejsfarvede dansker starte egen virksomhed. Danskerne lever i en lønmodtagerkultur, og den er heldigvis ikke så omfattende blandt nydanskerne. Mange nydanskere har en stærkere selvstændighedskultur. De er mere sultne, de har et andet »drive.« De vil typisk gerne have foden under eget bord i en helt anden udstrækning, end etniske danskere ønsker, siger han.

Jannik Schack Linnemann peger på det uddannelsesløft, nydanskerne har oplevet de seneste år:

- Vi ved, at der er en sammenhæng mellem uddannelsesniveau og evnen til at få sin virksomhed til at overleve, så det er formentlig også en del af forklaringen, siger han.

Tidligere var det ofte taxa- og rengøringsbranchen, den nydanske iværksætter satsede på. I dag ser Dansk Erhverv et andet billede:

- Hidtil har de satset på brancher med meget små profitmarginer. Det tyder på, at de i kraft af deres uddannelsesniveau er begyndt at interessere sig mere for videnstunge brancher som IT, kommunikation og konsulentbranchen, siger Jannik Schack Linnemann.

Han henviser til gamle tal, der viser, at etnisk danske iværksættere i forhold til nydanske er halvanden gang så gode til sikre, at virksomheden overlever efter fem år.

- Vi har ingen nye tal. Men det kan meget vel have ændret sig i takt med, at de har fået et massivt uddannelsesløft, og de er kommet ind på markeder, hvor de kan få højere profit og skabe mere vækst, siger Jannik Schack Linnemann, der håber, at udviklingen fortsætter:

- Vi har generelt brug for flere iværksættere, fordi vi ved, at der er en sammenhæng mellem iværksætteri og økonomisk vækst i samfundet.