Dansk ekspert: »Vi har advaret imod det her i lang tid. Branden i London giver stof til eftertanke«

Brandfarlig skumplast-isolering var »benzin på bålet« i Grenfell Tower-branden i London. Danske regler gør, at plastisoleringen kun må bruges i bygninger op til 5. sals højde og i industrikvarterer. Professor advarer mod brugen af materialet.

Flammer tog lynhurtigt fat i Grenfell Tower i London. Forsikringsselskaber vil nu genbesøge de danske regler for brandsikkerhed, fordi det efter alt at dømme var den såkaldte plastisolering, der fungerede som »benzin på bålet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Branden spredte sig i en fart »uden fortilfælde«. Scenerne var grufulde, da flammerne tog fat op langs den 24-etager høje bygning.

Øjenvidner sagde, at facaden fungerede som »benzin på bålet«. Alt tyder nu på, at det var en ny beklædning, der var en del af en renovering i 2016, som fik flammerne til at accelerere. Her beklædte man bygningen med det såkaldte »AMC«. Det står for Aluminium-Komposit, og er en måde at isolere på, hvor såkaldt celleplast, eller flamingo, bliver beskyttet af to plader aluminium. De tynde plader aluminium skal sørge for, at flammer ikke kan nå ind til plasten - for plastik brænder. Men hvis det bliver varmt nok (700 grader), kan aluminiumspladerne ikke stå imod, lyder det fra eksperter. Og så går det galt.

»Jeg var ikke i tvivl om, hvad der var sket. Det er effekten af at have plastisolering i facaden. Det er som at komme dynamit udenpå,« siger Kristian Hertz, professor på DTU, Institut for Bygge og Anlæg.

London-branden vil ikke kunne gentage sig i et dansk højhus. Danske regler forbyder at benytte plast-isolering i al bebyggelse over 5 etager. Den billige, lette og hygiejniske - men yderst brændbare - plastisolering kan efter en liberalisering af reglerne i 2012 nu bruges på huse, der er lavere end 5 etager, og nogle steder i industrien og i lagre.

Den liberalisering var forsikringsselskaber og brandfolk imod, men de kæmpede forgæves mod industrien og landbruget, for hvem isoleringen med plastic er et billigt, let og, ifølge plastindustrien, klimavenligt alternativ.

»Vi har advaret imod det her i lang tid. Branden i London giver stof til eftertanke. Man bør sætte sig ned nu og finde ud af, om vi har vedtaget de rigtige regler,« siger underdirektør for Forsikring, Hans Reymann-Carlsen.

»Plastisolering er billigt og nemt at arbejde med, men brænder rigtig godt. Der er behov for at stramme op. Alle parter bør sætte sig sammen og se på reglerne med ulykken i London i baghovedet.«

Hvordan kunne det ske, at et højhus blev beklædt med brandbart materiale? Ifølge leder af Risk Management hos Gjensidige Forsikring, Halldor Machholm, skyldes det, at de test som bygningselementerne klassificeres efter, ikke altid matcher virkeligheden.

»I testen laves en perfekt opstilling. I virkeligheden kan der for eksempel være huller i materialerne, eller en brand kunne forløbe voldsommere end testbranden,« siger han.

Professor Kristian Hertz har samme udlægning.

»Huset i London har bestået en lang række tests, men de har åbenbart ikke vist det, de skulle. Bygningen skulle være bygget efter de strengeste brandkrav, men det må man nok sige, at det er den ikke.«

Brugen af plastisolering i Danmark bekymrer Machholm fra Gjensidige Forsikring.

»Jeg kan konstatere, at vi ser de her materialer i større og større omfang i byggeriet. De er gode at arbejde med, men de er ikke lige så sikre som materialer der ikke kan brænde,« siger Machholm.

I 2014 advarede brandmænd mod den øgede brug af nye byggematerialer, herunder blandt andet plastisolering.

»Når først der går ild i det, så går det rigtig hurtigt. Det har sammen brændværdi som dieselolie,« sagde næstformand i Brandmændenes Organisation, Tommy Kjær, til DR.