Dansk ebola-beredskab bestod ny eksamen

Truslen fra ebolavirussen kom torsdag igen tæt på danskerne. Efter den falske alarm kalder ledende overlæge på Skejby Sygehus indsatsen »eksemplarisk«.

Danmarks ebola-beredskab blev torsdag sat på prøve, da en afrikansk mand blev indlagt på Skejby Sygehus i Aarhus. Det skriver Berlingske.

Myndighederne havde mistanke om, at manden var smittet med den uhyggelige febersygdom, som foreløbig har kostet næsten 4.000 menneskeliv i Vestafrika.

Det viste sig at være falsk alarm, men beviste ifølge Lars Østergaard, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Skejby Sygehus, at beredskabet fungerer.

»Det er et kæmpeapparat, som blev aktiveret, men beredskabet har fungeret eksemplarisk hos os,« siger Lars Østergaard.

Det var dermed tredje gang, at ebola-beredskabet herhjemme blev kørt op i det røde felt. Tidligere er blandt andet en DR-medarbejder blevet isoleret på Hvidovre Hospitals infektionsmedicinske afdeling ud fra en mistanke. Men heldigvis har man i alle tilfælde kunnet afkræfte mistanken.

Den midaldrende, afrikanske mand, der torsdag blev overført til Skejby, har været i Danmark i flere uger i Viborg-området. Han havde henvendt sig til en praktiserende læge i Viborg, som torsdag morgen fik prøveresultater tilbage og kontaktede hospitalet i Viborg, som kontaktede Skejby, der kontaktede den praktiserende læge for flere oplysninger.

Skejby diskuterede sagen med Sundhedsstyrelsen og ringede derefter på alarmklokken. Det skete få timer efter, at prøveresultaterne var kommet. Efterfølgende blev manden kørt med politieskorte til Skejby. Her blev han placeret i en isoleret undersøgelsesstue med undertryk, hvor man ikke bare kan gå ind eller ud, og hvor personalet er klædt i en form for gule »rumdragter«.

Desuden var det vigtigt at skaffe en tolk. Sprogbarrierer viste sig at være en del af problemet, da manden var ankommet fra Etiopien – langt fra de ebolaramte vestafrikanske lande Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Den danske forskrækkelse kommer i kølvandet på en række patienthistorier, der har gjort den frygtelige sygdom væsentligt mere nærværende i den vestlige verden.

I Makedonien døde en britisk statsborger, der frygtes at være smittet med ebola, torsdag aften. I Oslo er en kvindelig læge, der blev smittet i Sierra Leone, under intensiv behandling på en isolationsstue. I Spanien er en sundhedsplejerske, der var med til at pleje en smittet og nu afdød patient, også selv smittet – formentlig fordi hun rørte sig i ansigtet med en virusforurenet handske.

Og i Dallas i USA døde en indrejst liberianer i onsdags af ebola. Tre dage før, han fik sin ebola-diagnose, havde han henvendt sig på et hospital med klare influenzasymptomer. Hospitalet sendte ham imidlertid hjem sammen med en recept på almindelig penicillin. Først da hans symptomer blev alvorligere, blev han indlagt og isoleret – hvilket har fået amerikanske eksperter til at tale om et stort svigt i sundhedssystemet.

Den slags kommer imidlertid ikke til at ske i Danmark, fastslår direktør for Statens Serum Institut (SSI) Nils Strandberg Pedersen. Han henviser blandt andet til de omfattende retningslinjer for ebola-patienter, der er udsendt fra Sundhedsstyrelsen til privatpraktiserende læger, hospitaler, Falck, Københavns Lufthavn og lignende.

Men samtidig vil han »ikke blive overrasket«, hvis Danmark i en snarlig fremtid får et eller flere positivt bekræftede tilfælde af ebola-patienter.

»Det er sandsynligt, at det vil ske, fordi vi har adskillige personer i de hårdt ramte områder i Vestafrika, og smittetrykket bliver større og større dernede,« siger han.

Nils Strandberg Pedersen peger på officielle fremskrivninger, der blandt andet er udført af førende amerikanske epidemieksperter, som viser, at der kan være helt op mod 1,4 millioner ebola-tilfælde om et halvt år, samt på beregninger, der viser, at hvis man skal inddæmme sygdommen og sætte en stopper for dens accelererende udbredelse, skal mindst 70 procent af alle ebola-smittede isoleres.

»Men faktum er, at i Liberia er det kun 20 procent af patienterne, der bliver isoleret. Dermed er situationen helt ude af kontrol. I virkeligheden er det en ustoppelig epidemi i øjeblikket, så situationen er meget, meget alvorlig,« siger han og understreger, at det »ikke er ensbetydende med, at vi er udsat for en enorm trussel i Danmark«.

»Med de nødvendige tiltag er det relativt let at begrænse ebola-tilfældene i Danmark. Et egentligt katastrofescenarie herhjemme er ikke realistisk,« siger SSI-direktøren.

Det istemmer Søren Brostrøm, chef for sygehuse og beredskab i Sundhedsstyrelsen.

»Vores risikovurdering er stadig, at det er meget lidt sandsynligt, at vi får ebola indført i Danmark. Deciderede ebola-udbrud herhjemme er fuldstændig udelukket. Ser man tilfælde herhjemme, vil det formentlig være som i Norge, hvor en nødhjælpsmedarbejder er smittet, som man vælger at hjemtage til behandling i Danmark. Det er ikke særlig sandsynligt, for så mange danskere er der ikke dernede, men det kan på den anden side heller ikke udelukkes,« siger Søren Brostrøm.

Han hæfter sig ved, at Sundhedsstyrelsen er trygge ved, at praktiserende læger, akutmodtagelser med mere er rustet til at tage imod patienter med ebolasymptomer efter de retningslinjer, Sundhedsstyrelsen har udsendt.

Det var ikke muligt at få oplyst fra Borgerservice, hvor mange danskere der aktuelt befinder sig i de tre vestafrikanske lande, der er tynget i knæ af ebola. Men alene Læger uden Grænser oplyser, at organisationen har tre personer som sundhedspersonale i disse lande. Og Beredskabsstyrelsen oplyser, at man har i alt seks beredskabsfolk i regionen, fire i Liberia og to i Sierra Leone, mens UNICEF har minimum en i regionen.

Alene i Liberia er næsten 200 sundhedsarbejdere foreløbig blevet smittet af sygdommen, og over halvdelen af disse er døde, så sundhedspersonale i Vestafrika udsætter sig selv for en stor risiko.

Under et møde i Verdensbanken torsdag sagde lederen af det amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC), Thomas Frieden, at udbruddet af ebola i Vestafrika udgør den største trussel siden fremkosten af HIV.

»Jeg vil sige, at i de 30 år, jeg har arbejdet med folkesundhed, har den eneste ting i denne størrelsesorden været AIDS,« sagde dr. Frieden ifølge britiske BBC.