Dansk diplomat i Irak faldt i britisk unåde

Ole Wøhlers Olsen fik en meget kort karriere som dansk diplomat i det sydlige Irak under krigen. Ny britisk rapport afslører, at briterne ville have ham udskiftet.

Briterne i Irak ville af med den danske diplomat Ole Wøhlers Olsen, der »ikke var den rette mand til at stå i spidsen for koalitionens genopbygningsindsats,« fremgår det af ny rapport. Arkivfoto: Jeanne Kornum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han nåede ikke engang at være på sin post som dansk Irak-diplomat i tre måneder. Trods det dukker hans navn op igen og igen i den britiske Irak­undersøgelse, der blev offentliggjort onsdag.

Ole Wøhlers Olsen blev i maj 2003 udnævnt til koordinator for provisoriske autoriteter CPA i Basra i det sydlige Irak i en periode på seks måneder. Men allerede den 28. juli samme år holdt han pressekonference i København for at meddele, at han forlader sin stilling før tid.

»Jeg kunne kun være i Irak i maksimum seks måneder, som lå i det oprindelige mandat, men i forbindelse med omstruktureringerne er det passende at skifte nu,« sagde han i juli 2003.

Den britiske Irak-undersøgelse er knap så diplomatisk omkring den danske diplomats tidlige udskiftning.

Et enkelt sted i rapporten bliver Ole Wøhlers Olsen rost for sin ihærdige indsats på et kontor, der ikke havde det nødvendige udstyr. Men andre steder står det klart, at briterne arbejdede på at få ham udskiftet kort tid efter hans ankomst. Der står også nævnt, at forholdene på kontoret var så dårligt organiserede, at Ole Wøhlers Olsen måtte hæve penge fra sin egen konto for at få tingene til at løbe rundt.

»Det er ganske korrekt,« siger han til Berlingske.

»De områder, som jeg ikke havde ansvar for, opererede med egne budgetter. Jeg var nødt til at bede om donationer for at få kontoret i gang. Og indtil Udenrigsministeriet fik oprettet en konto i Kuwait, betalte jeg forskellige ting fra min egen konto. Det drejer sig om 4.000 dollar, omkring 27.000 kroner,« siger Ole Wøhlers Olsen.

Den detalje fremstår i den britiske undersøgelse som et eksempel på, at der simpelthen ikke var orden i sagerne.

Sådan var det mange steder, men i dette tilfælde var det Ole Wøhlers Olsen, den danske diplomat, der stod for skud. Og undersøgelsen viser, at en anbefaling om at få ham udskiftet blev behandlet meget hurtigt og på et knap så diplomatisk grundlag.

I sit vidnesbyrd til Irak-rapporten udtaler John Sawers, tidligere diplomat og rådgiver for Tony Blair, sig meget negativt om Ole Wøhlers Olsen på det personlige plan.

»Da jeg mødte ambassadør Olsen tog det ikke lang tid at forstå, at han ikke var den rette mand til at stå i spidsen for koalitionens genopbygningsindsats i syden,« siger John Sawers.

Han bad, ifølge eget udsagn Storbritanniens daværende premierminister, Tony Blair, om at få Olsen skiftet ud, og han omtaler sagen som et »delikat anliggende« mellem Storbritannien og Danmark.

»Det var Danmarks eneste prominente civile figur. Men at have en senior diplomat, som har konverteret til sunni-islam og styrer sit liv på en temmelig individuel måde, til at lede gruppen. Han var ikke den rette person,« siger Sir John Sawers.

Kort tid senere stod den britiske Hilary Synnott i spidsen for foretagendet i Basra, og Ole Wøhlers Olsen blev flyttet tilbage til den danske ambassade i Damaskus i Syrien.

Berlingske har bedt om kommentarer fra en række danske diplomater, og tidligere diplomater.

Ingen af dem ønsker at udtale sig, fordi der er tale om en personsag.