Dansk bistand misbrugt i Vietnam

Svindel med støtte til klimaforskning i Vietnam medfører øjeblikkeligt stop for støtte til tre projekter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svindel med danske bistandsmidler for potentielt 3,3 millioner kroner, er sat under lup i Vietnam.

Udenrigsministeriet skriver på sin hjemmeside, at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) med øjeblikkelig virkning har indstillet støtten til tre vietnamesiske forskningsprojekter, fordi der er mistanke om, at der er svindlet med de danske bistandskroner.

Ministeriets skridt kommer, efter en revisionsrapport fra Price Waterhouse Coopers har vist, at der er omfattende uregelmæssigheder i projekterne, som støtter et samarbejde mellem danske og vietnamesiske forskere på klimaområdet.

Uregelmæssighederne i de tre projekter omfatter blandt andet betaling af overpris for lokaleleje, uoverensstemmelse mellem den bogførte og den faktiske kontantbeholdning, og misbrug af konsulentkontrakter med henblik på egen vinding.

Mistanke om snyd skal ikke klæbe til bistand

Det potentielle misbrug kan være op til maksimalt 3,3 mio. kr. Det vil dog kræve yderligere udredning at fastslå det nøjagtige beløb. Ingen af de danske samarbejdspartnere i projekterne er involveret i problemerne, fremgår det af ministeriets hjemmeside.

- Det er vigtigt at slå hårdt ned på snyd med danske bistandsmidler for klart at vise, at det får konsekvenser. Enkeltpersoners snyd skal stoppes og straffes, så vi forhindrer at mistanker om snyd kommer til at klæbe til de mange vigtige og gode bistandsprojekter, siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

Ministeren vil for fremtiden lægge alle sager om svindel med danske bistandsmidler ud på Danidas hjemmeside, for at sikre åbenhed om det ømfindtlige spørgsmål.

Samtidig er det også blevet afsløret, at der er blevet svindlet med danske bistandsmidler i den internationale organisation IWGIA, International Work Group for Indigenous Affairs, der kæmper for indfødte folks rettigheder.

Omfanget er endnu ikke kendt, men hele svindlen omfatter underslæb for 700.000 kroner, og der er sandsynligt, at en del af beløbet er danske midler.