Dansk badevand har ikke været så rent længe

På med badetøjet. 2011 bliver et eldorado for vandhunde og strandløver i Danmark, hvor badevandskvaliteten er i top.

Der er rekordmange steder, du kan gå i vandet denne sommer uden at risikere at blive syg af coli- eller andre tarmbakterier, skriver Politiken.

Det Europæiske Miljøagenturs nye rapport om badevandet i EU viser, at samtlige 115 større ferskvandssøer i Danmark lever op til de europæiske kvalitetskriterier. 101 af de danske søer har fået topkarakter.

Rapporten, der er baseret på målinger fra 2010, dokumenterer også, at du roligt kan dyppe både tæerne og resten af kroppen på 1.001 ud af vores 1.054 badestrande.

Antallet af strande, der ikke lever op til EU's krav, er halveret på blot fire år, og det danske badevand har generelt ikke været så rent, siden de systematiske målinger begyndte for 20 år siden.

Tallene får miljøminister Karen Ellemann (V) til at »ønske alle vandhunde og strandløver rigtig god badetur«.

- Den væsentligste grund til, at vores badevand har det så godt, er, at kommunerne har styrket indsatsen for en bedre spildevandsrensning og renovering af kloaksystemet. Man skal dog stadig holde øje med, om kommunerne fraråder badning i dagene efter store skybrud, siger ministeren.

Ifølge eksperter er det netop kommunernes håndtering af store regnmængder, der stadig kan gøre det nødvendigt at udstede periodiske badeforbud. Brancheorganisationen Dansk Miljøteknologi har ligefrem kaldt de mest udsatte strande for »åbne kloakker«.

Problemet er, at kommunernes overløbsbassiner ikke er store nok til de tropelignende skybrud, som der bliver stadig flere af på grund af klimaændringer. Og så løber der kloakvand ud i søer og have - som det blandt andet skete i fjor efter den ekstreme regn i august.

Det er også de mange overløb fra kloakkerne, der får EU til at dumpe nogle danske badestrande. I andre tilfælde skyldes den manglende EU-godkendelse dog blot, at det kan være svært for badegæsterne at komme frem til stranden.

Professor i ferskvandsøkologi Kaj Sand Jensen fra Københavns Universitet glæder sig over den positive udvikling. Men han peger samtidig på, at EU's badevandsstatistik udelukkende fortæller, om der er risiko for at blive syg af for mange tarmbakterier. Kriterierne inddrager ikke indholdet af fosfor, der skaber alger, uklart vand og mudderbund i mange af søerne.

- Så selv om et badested er sundhedsmæssigt i orden, er det ikke sikkert, at man har lyst til at gå i vandet der, påpeger professoren.

På EU's liste over den nuværende badevandskvalitet er Cypern i top fulgt af Kroatien, Malta, Grækenland og Irland. I bunden ligger Polen, Rumænien og Montenegro. Danmark ligger pænt over midten som nummer 11.

INFOshop: Find den bedste badestrand i Europa