Danser med panser

Et havneareal i Kuwait er fyldt op med containere og køretøjer, som venter på skib hjem til Aalborg. Kåde soldater fra Holstebro dirigerer og vasker biler, så de ikke medbringer fremmede bakterier til Jylland.

På vej gennem den irakiske ørken, der visse steder bliver lyst op af brændende olie- og gaskilder. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Der var mentalt overskud blandt de soldater, som i går i Kuwait modtog den sidste, store konvoj fra Camp Einherjer i Irak. Et par af modtageholdets chauffører, der kørte pansrede bæltekøretøjer ned fra lastbiler, lod en af de 15 ton tunge bæltekøretøjer roterer om sig selv i en glad dans, inden den blev kørt til kold afvaskning og klargjort til forsvarets chartrede skib, »Thor Anglia«.

Blandt tilskuerne til opvisningen var panserinfanterister fra Jyske Dragonregiment, som vinkede farvel til de køretøjer, de har tilbragt uendeligt mange timer i de sidste seks måneder.

En anden tilskuer var seniorsergent Flemming Iversen. Han har været i forsvaret i 34 år og har organiseret transport af militære enheder til og fra stort set alle de missioner, som forsvaret har gennemført siden begyndelsen af 1990erne. I går så han tilfreds ud, for det er længe siden, der har været konvoj til havnen syd for Kuwait. Den forrige blev aflyst, så hans arbejdshold bestående af blandt andre de unge soldater fra Holstebro har ikke haft så meget at rive i på det sidste.

»Vel er der spildtid, men de er glade for at være her og for at nørkle med gammeldags ting som at tjekke surringer uden at skulle være bange for noget. Nogle af de unge vil også gerne snakke med en ældre én som mig,« siger seniorsergenten.

Ondartet varm
»Alle missioner har deres særpræg. Denne her er præget af størrelsen og af varmen hernede,« funderer han.

Iversen, der bare kaldes Iver, har fragtet enheder ud gennem snestorm i Bosnien og gennem heden i Eritrea. Men denne her er ondartet varm.

Flemming Iversen har selv prøvet livet som udsendt soldat. I alt otte år på Cypern, Namibia, Kuwait, Kroatien, Sarajevo og Afghanistan foruden alle de gange, han har været af sted for at styre transporter af materiel og soldater. Det har konen og hunden hjemme i Vordingborg måttet leve med, men den store seniorsergent er i sit es, når han konstant taler i mobil, dirigerer og beslutter hvordan slaget skal slås. Urokkeligt rolig, ser det ud til.

Alle køretøjer skal vaskes med højtryksspuler for at tage livet af de mellemøstlige bakterier, der ellers kunne true sikkerheden i Aalborg, hvor »Thor Anglia« skal sætte lasten af om en månedstid. Det er ifølge Iversen et krav fra stadsdyrlægen. Mange af køretøjerne, særligt de firhjulstrukne Mercedes Geländewagen, ser ualmindeligt slidte ud. Ørkenstøv overalt. Sæder slidt, paneler ramponerede. Men ifølge en af veteranerne, Palle Klausen, sektionsfører for panserinfanterikompagniets mekanikere, er det ikke spild af skatteydernes penge at sende dem hjem med skib.

»Bilerne fejler ikke noget. De skal bare vaskes og males. Når de er gode nok til at køre operativt hernede, så er de også gode nok til at uddanne soldater i derhjemme. I forhold til briterne, der kører i Land Rover, er vi to eller tre gange så godt kørende. Der er ingen problemer med de Mercedes,« siger sektionsføreren.

Måske er køretøjernes tilstand ikke så ringe, som man ofte hører. Det er kun nogle få af de pansrede køretøjer og lastbiler, som skal slæbes og puffes og trækkes til deres pladser i rækkerne. Der har kun været et enkelt uheld. Et folkevognsrugbrød blev tabt af en lastvogn og fik knubs i bunden.