Danmarks yngste borgmester er træt af spørgsmål om sin alder: Det er det, der gør mig mest vred

»Jeg havde aldrig stillet op og var aldrig blevet stillet op af Socialdemokraterne, hvis jeg ikke var klar,« siger Christina Krzyrosiak Hansen, der som 24-årig bliver Danmarks yngste borgmester nogensinde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hun kan sælge sand i Sahara.«

»Hun er en lysende politisk stjerne, der godt kan nå helt til tops - også i Statsministeriet.«

Christina Krzyrosiak Hansen (S) er blevet rost til skyerne, efter hun vandt kampen om borgmesterposten i Holbæk og som blot 24-årig bliver Danmarks yngste borgmester nogensinde.

Men det er ikke al opmærksomheden, som den nyudnævnte borgmester er lige glad for. Christina Krzyrosiak Hansen må nemlig igen og igen svare på spørgsmål om sin alder, og det irriterer hende.

»Jeg er blevet spurgt rigtig mange gange. 24 år - er det ikke lidt ungt? Det er klart, det er den kritik, jeg bliver mødt mest af, men også den kritik, der gør mig mest vred. Ligesom alle andre mener jeg jo, at man skal blive målt på sine resultater, og hvad man kan få igennem, sin evne til at indgå kompromisser og samle flertal. Det er det, man skal blive målt på,« sagde Christina Krzyrosiak Hansen i programmet Hvem er du! på TV Øst tilbage i juni, hvor hun stadig kun var borgmesterkandidat.

Tusinde tak for tilliden - det forpligter

Et opslag delt af Christina Krzyrosiak Hansen (@ckrzyrosiak) den

Hun fortalte, at det især irriterede hende, at hun havde svært ved at overbevise dem, der mente, at hendes alder var et problem, idet hun jo ikke kan lave om på den.

Efter valgsejren stillede TV Øst hende igen spørgsmålet og ville høre, om det ikke var en stor udfordring for Christina Krzyrosiak Hansen at påtage sig ansvaret som Holbæks borgmester grundet hendes unge alder.

»Jeg tror, at uanset hvem, der var blevet borgmester, ville vedkommende have rigtig meget at lære. Jeg havde aldrig stillet op og var aldrig blevet stillet op af Socialdemokraterne, hvis jeg ikke var klar,« sagde Christina Krzyrosiak Hansen til den lokale TV-station, efter at borgmesterkæden var i hus.

I TV Østs portræt af Christina Krzyrosiak Hansen fra juni påpeger hun derimod, at den unge alder kan være en fordel, idet hun kan blive ansigtet på forandring i Holbæk Kommune. Hun er sig også meget bevidst om, at hun som succesfuld, ung politiker er et forbillede for andre unge, der drømmer om en politisk karriere.

Christina Krzyrosiak Hansen er selv strøget til tops i Holbæk Kommune på noget nær rekordtid, og det er kun begyndelsen, spår politisk kommentator og chefredaktør i Jysk Fynske Medier, Troels Mylenberg, som var dybt imponeret over, hvor selvsikker og overbevisende hun optrådte på trappen foran Holbæk Rådhus, da hun for første gang mødte pressen med sin nye titel som borgmester.

»Hun er en lysende politisk stjerne, der godt kan nå helt til tops - også i Statsministeriet,« sagde Troels Mylenberg til BT.

Også Christina Krzyrosiak Hansens partifæller i Holbæk er imponerede over deres nyvalgte borgmester.

»Hun kan sælge sand i Sahara. Du er ikke i tvivl om, hvad hun kan, og hvad hun vil. Hun har en klæbehjerne, som gør, at hun kan huske tal og alt muligt andet. Du kan ikke slå hende ud på fakta,« siger Erik Just Pedersen, som er formand for Holbæk-kredsen, der danner ramme for alle partimedlemmerne i Socialdemokratiet i Holbæk Kommune, til Ritzau.

Har I aldrig tænkt på, at hun er ung?

»Jo, selvfølgelig har vi det. Det ligger jo hele tiden i baggrunden, når man ser hende og kender hendes alder. Man er meget forbavset over, når man snakket med hende, at hun er så ung,« siger Erik Just Pedersen.

Christina Krzyrosiak Hansen overtager titlen som Danmarks yngste borgmester nogensinde fra Venstre-politikeren Michael Aastrup Jensen, der i dag sidder i Folketinget. Han blev som 25-årig valgt som borgmester i Randers Kommune i 2001.