Danmarks største kollegium kommer i fremtiden til at huse unge hjemløse: »Det er en god investering«

I morgen bliver sidste hånd lagt på en aftale, der gør Danmarks største kollegium på Amager alment. Fremover vil kommunen kunne anvise socialt udsatte- og hjemløse unge til kollegiet.

Øresundskollegiet på Amager er Danmarks største kollegium, og fra august skal en ny type beboere flytte ind. I morgen underskrives en aftale mellem Socialforvaltningen og kollegiet om at gøre kollegiet alment, så kommunen kan anvise ressourcesvage og hjemløse til kollegiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Juul Pedersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øresundskollegiet, som ligger på Amager i København, er hjemsted for i omegnen af 1.500 beboere, der fortrinsvis er studerende. Med en ny aftale er det dog planen, at helt nye beboere skal flytte ind.

Med streg under »helt nye«.

Til august bliver Øresundskollegiet i København omdannet til almene ungdomsboliger, der betyder, at Københavns Kommunes Socialforvaltning kan anvise socialt udsatte unge samt unge hjemløse.

Ifølge tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) var der i 2019 på landsplan 1.023 hjemløse i aldersgruppen 18- til 24 år, mens der for 25- til 29-årige samme år var tale om 905 personer. Det samlede antal hjemløse for Københavns Kommune var i 1990 på i alt 1.442.

Københavns boligmangel udfordrer

»Nu lykkes det, og det er utrolig dejligt,« siger Mia Nyegaard (R), som er socialborgmester i København:

»Almene boliger gør, at vi har mulighed for at anvise borgere, og det betyder også, at det er billige studieboliger. Den generelle boligproblematik i København er selvfølgelig en del af udfordringen, for når det handler om små, billige boliger, er vi utroligt udfordrede i Københavns Kommune, idet boligerne ikke er der.«

Mia Nyegaard (R) er socialborgmester i København og kalder det en »god investering« at få socialt udsatte unge ind i kollegieboliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Med aftalen, der er indgået mellem kommunen og kollegiet, får Socialforvaltningen anvisningsret til op til 115 af kollegiets 1.025 boliger.

Boligerne på Øresundskollegiet er særligt attraktive for den boligsociale anvisning, idet boligerne har en lav husleje, som for mange i København er særdeles svær at opstøve i øjeblikket. I 2020 fik kommunen anvisningsret til 274 ungdomsboliger, men kun 78 af dem kostede under 3.000 kroner, hvilket kommunen regner for »smertegrænsen« for socialt udsatte.

Målet om at få flere hjemløse og socialt udsatte i bolig, står dog ikke alene. Håbet er, forklarer Mia Nyegaard, at fællesskabet med de øvrige studerende kan være med til at holde hånden under personer, som har levet under svære kår, og kan hjælpe med eksempelvis at få dem i uddannelse.

Det er en manøvre, der er forsøgt førhen, men som ikke altid er gnidningsfri.

Borgmester: Det er ikke en falliterklæring

»En bolig kan noget. En bolig kan stabilisere unge, og den kan være fundamentet for noget, men den kan ikke det hele, for der skal også være boligstøtte og sociale viceværter for eksempel. Men vi har prøvet på andre kollegier, hvor koncentrationen af sårbare unge blev for stor i forhold til, at de kunne absorberes af fællesskabet,« siger Mia Nyegaard:

»Det er en god investering at sikre sig, at unge har et stabilt sted at starte.«

Er det en falliterklæring, at der ikke er tilstrækkeligt med boliger til de udsatte, som nu skal findes ved at tage pladsen fra studerende, som jo trods alt endnu ikke er samfundets stærkeste?

»Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at det er en falliterklæring, men det er i hvert fald en øjenåbner for, hvad der foregår i København. Mangel på boliger skaber skævheder og skævvridninger i markedet, og København har det problem, at selvom, der kommer færre københavnere til, end man troede, så bliver vi stadig flere,« siger hun.

»Vi har brug for alle typer boliger. For hjemløse prøver vi at få flere ungeherberg, vi prøver at udsluse til almene kollegieboliger, og for mig er det ligegyldigt, om det er alment eller privat.«

Socialudvalget har med Øresundskollegiet besluttet, at der maksimalt vil blive anvist 25 boliger til målgruppen hvert år.

Københavns Kommune har siden 2019 besluttet, at Øresundskollegiet på Amager skal blive alment. Torsdag 3. juni underskrives samarbejdsaftalen mellem Socialforvaltningen og Øresundskollegiet.