Danmarks største guldskat bliver udstillet i sommerferien

Museet i Sønderskov udstiller snart den største guldskat fra vikingetiden, der er blevet fundet i Danmark.

Danmarks største guldskat fra vikingetiden, der bliver udstillet i næste uge på Museet på Sønderskov. Free/Foto: Museet På Sønderskov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Snart kan almindelige danskere med egne øjne få lov til at se Danmarks største guldskat fra vikingetiden, der blev fundet i sidste måned.

Guldskatten bliver nemlig udstillet på Museet på Sønderskov i Brørup næste uge, fortæller museumsleder Bo Ejstrud, der forventer mange besøgende til udstillingen.

- I vores riddersal kommer der til at være en montre, hvor man kan se ringene. Man kan se ringene og få noget af baggrundshistorien, fortæller museumslederen.

Skatten blev fundet af tre amatørarkæologer på en mark i Vejen Kommune i Jylland. Men præcist, hvor den sjældne guldskat er fundet, kommer de besøgende ikke til at kunne få at vide.

- Vi er i gang med en undersøgelse derude. Det er simpelthen for at passe på, hvad der nu ellers kunne være derude, forklarer Bo Ejstrud om, hvorfor museet ikke vil fortælle det præcise sted for fundet.

Guldskatten består af seks guldarmringe og en sølvarmring fra vikingetiden. Det er et ekstremt sjældent fund ifølge museumslederen.

- Det er meget sjældent at finde guld fra vikingetiden. Der er en del sølvskatte fra vikingetiden. Det er på et tidspunkt, hvor man begynder at handle, og så har man brug for sølv. Men det er meget sjældent, at vi ser guld, fortæller museumslederen.

Selv om man kunne tro, at kvinder har båret armringene, blev guldarmringene ikke nødvendigvis brugt til at gå med.

- Det er faktisk ikke sikkert, at de er beregnet til at blive brugt, men mere er en måde at udveksle værdi mellem eliten.

- Det er ting, som, vi tror, bliver udvekslet mellem samfundets elite. Det kan være alliancegaver fra kongen til hans allermest betroede mænd, fortæller Bo Ejstrud.

Udstillingen åbner 14. juni klokken 11 med en åbningsreception, der vil markere særudstillingen. Frem til 31. juli kan guldskatten ses på museet.

/ritzau/