Danmarks smukkeste fugl er fundet

Den metalblå isfugl er Danmarks smukkeste flyver. Til gengæld er fasanen en »forurening«, mener fuglenes danske chef.

Isfuglen er af danskerne kåret som landets smukkeste fugl. Fold sammen
Læs mere

»Først hører man et markant, højt skrig. Dernæst kommer den farende over himlen som en blå juvel. Det er noget af det flotteste og helt vildt at opleve.«

Sådan beskriver amatørornitolog Klaus Dichmann det betagende syn af den langnæbbede fugl, der nu er kåret som Danmarks fjerprydede skønhedsdronning: Isfuglen.

Den sjældne og tropisk udseende fugl med metalblå overside og orangebrun underside kom nemlig ind som en overbevisende nr. et i en uofficiel folkeafstemning om Danmarks smukkeste fugl. I øvrigt med traditionelle skønheder som viben, blåmejsen og nationalfuglen knopsvanen hensat til henholdsvis syvende, ottende og 11.-pladsen.

Afstemningen foregik på Dansk Ornitologisk Forenings Facebookside, hvor 28.000 følgere først skulle nominere deres egne skønhedskandidater. På den baggrund udvalgte man de 12 mest nominerede, hvorefter man skred til afstemning.

Men hvad gemmer der sig bag isfuglens farvepragt?

Klaus Dichmann har i flere år haft til opgave at overvåge isfuglen for Danmark Ornitologiske Forening (DOF) og har i den forbindelse fået et indgående kendskab til dens højt specialiserede levevis.

Han har set, hvordan den med høj fart dykker lodret ned i det klare vand i søer og vandløb for derefter at stige til vejrs med en lille ørred, som den slår ihjel med et velplaceret næbgok.

Og han har set, hvordan den sidder, pittoresk og majestætisk, på en gren, der hænger ud over det rislende vand.

»Desværre er der ikke så mange af dem tilbage herhjemme, måske 100 eller 150 ynglende par. De hårde vintre i 2009 og 2010 tog livet af mange af dem, fordi isen lagde sig på søer og vandløb. Dertil kommer, at undslupne mink patruljerer langs søbredderne og tager mange af dem,« siger han.

Men hvis man vil se isfuglen i al sin pragt, er der gode muligheder i vandrige områder i det midt- og østjyske. Klaus Dichmann peger især på vådområderne i tunneldalene vest for Haderslev som rigtig gode steder at finde Danmarks smukkeste fugl.

Den afgående direktør for DOF, Jan Ejlsted, synes, at isfuglen er en værdig vinder af skønhedstitlen.

»Men hvis jeg selv skulle vælge den smukkeste, ville jeg pege på biæderen. Den er ufattelig smuk. Men uhyre sjælden,« siger han.

Og hvad så med den grimmeste

I foreningen leger de nu med tanken om at foretage en ny afstemning, bare om Danmarks grimmeste fugl.

Jan Ejlsted tør godt byde ind med tre kandidater til den lidet attråværdige titel.

Den første er skarven, som de fleste vil opfatte som ret uskøn, bortset fra når den er i yngledragt. Den anden er ringduen, der med fuglechefens ord »skider over det hele«. Den tredje af hans kandidater på afskyelighedslisten er fasanen, der ellers blev kåret som den fjerde smukkeste i den aktuelle afstemning.

»Den er en forurening i den danske natur,« siger han og forklarer nærmere:

»Selvfølgelig er fasanen flot i sig selv. Men hvert år importerer godsejere og lignende fasaner i hundredtusindvis, så de kan tjene penge på jagtrettigheder. Med det resultat, at fasaner i hobevis ødelægger skovbunden ved at æde alt, hvad de overhovedet kan finde. Den hører til i Kina. Ikke her.«