Danmarks sidste mønttelefon er taget ned

For få dage siden blev den sidste mønttelefon i landet taget ned. Den stod i Aarhus i sin telefonboks, der inden for en måned også vil være fjernet. Dermed er et stykke af danmarkshistorien officielt forbi.

Telefonboks i Gothersgade. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os være ærlige. De er nok ikke til megen nytte længere. Mønttelefonerne.

Alligevel kan det tænkes, at det vil knuge lidt i hjerterne på dem, der stadig nærer en nostalgi for det analoge. Men nu er de ikke desto mindre væk, og den sidste er pillet ned fra sit hjem i Aarhus. Det skriver Århus Stiftstidende.

13. december blev tre mønttelefoner på Banegårdspladsen, Lille Torv og Tordenskjoldsgade i Aarhus fjernet, og vi er nu overladt til vores mobiltelefoner.

Mand taler i telefon i telefonboks på Nørrebro i København anno 1956. Fold sammen
Læs mere
Foto: Poul Petersen.

I 2009 var der 500 mønttelefoner tilbage i Danmark, og i 2016 var der 150.

»De blev fjernet inden for en time i Aarhus, og de var formentlig de sidste i Danmark, som der blev pillet ned,« siger Michael Hardrup, der er direktør i Danske Mønttelefoner, som overtog ansvaret for telefonboksene fra TDC i 2009.

Ifølge Michael Hardrup startede nedtagningen af telefonerne et sted omkring år 2000. Det fortalte han til Kristeligt Dagblad sidste år, da han også sagde:

»Der vil altid være nogen, som har en telefon, der er løbet tør for strøm, eller som har glemt den derhjemme. Endelig er der jo også stadig mennesker, som ikke vil have en mobiltelefon.«

Men det bliver de så nødt til at få nu.

Den første form for telefonboks kom til Danmark i 1896 og var en telefonkiosk, hvor man kunne købe kioskvarer og foretage opringninger fra.

I 1930 kom den klassiske gittertelefonboks, der hentede inspiration fra den kendte engelske telefonboks fra 1920erne.

Telefonboksene i Danmark var også et åsted for en række forbrydelser i 1970erne, da en gerningsmand satte rørbomber i loftet på telefonboksene. Han blev kendt som Bombemanden fra Gladsaxe og nåede at placere tre rørbomber i loftet på forskellige telefonbokse i Københavnsområdet.

Bomberne havde en snor bundet til dørerne og udløstes, når nogen åbnede døren til telefonboksen. Den første bombe sprængtes 4. august 1977 i en boks i Søborg, da en inkassatrice fra telefonboksenes selskab, KTAS, ville tømme boksen for mønter.

Hun slap dog med forskrækkelsen og en høreskade.

Bombemanden viste sig at være en 19-årig gymnasieelev fra Hellerup. Han blev pågrebet og anholdt 1. maj 1978, da en bombe, som han ville placere til 1. maj-fest for kommunister i Fælledparken, sprængte mellem hænderne på ham og rev tre fingre af hans højre hånd. Han blev idømt fem års fængsel i Østre Landsret.

På grund af bombemanden fjernede firmaet KTAS dørene fra alle telefonbokse og gik i gang med at udvikle en ny boks uden døre.