Danmarks nye kampfly har forladt fabrikken

Som det første af 27 nye kampfly er flyet med halenummeret L-001 nu på vej mod Danmark. Først venter dog flere år med øvelser og test i USA.

Et amerikansk F-35 Lightning II-fly ved et flyshow i Florida i november sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: US AIR FORCE

Første leverance i danmarkshistoriens største våbenindkøb – det højteknologiske kampfly F-35 – har nu forladt producenten Lockheed Martins fabrik i Texas.

I en video på hjemmesiden for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse triller det over 15 meter lange og fire meter høje fly majestætisk ud fra produktionslinjen som det første af i alt 27 nye danske kampfly.

Flyet får halenummeret L-001 og skal nu igennem yderligere tests før dets første flyvetur senere på året. Efter planen overdrages det til det danske flyvevåben til april, hvorefter danske piloter vil blive trænet i flyet på på Luke Air Force Base i Arizona.

Først fra 2023 til 2026 vil flyene ankomme til Danmark, hvor de får base i det nybyggede F-35 Campus på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Flyet med det præcise navn F-35A Lightning II er et af verdens mest avancerede kampfly. Det har veludviklede våbensystemer og avancerede radarsystemer, der kan scanne store områder.

Flyet får halenummeret L-001 og skal nu igennem yderligere tests før dets første flyvetur senere på året. Efter planen overdrages det til det danske flyvevåben til april, hvorefter danske piloter vil blive trænet i flyet på på Luke Air Force Base i Arizona. Skærmbillede taget fra video på Forsvarsministeriets hjemmeside. Fold sammen
Læs mere
Foto: Skærmbillede fra Forsvarsministeriets video.

Luftens svar på en schweizerkniv

Det er kun lidt over en uge siden, at den første dansk jagerpilot fik mulighed for at prøve kræfter med F-35-flyet, der har den kraftigste motor af alle kampfly og kan nå en tophastighed på næsten 2.000 km/t

14. januar kunne en dansk oberstløtnant for første gang lette med et F-35-fly fra Luke Air Force Base i Arizona, hvor langt de fleste af fremtidens F-35-piloter skal uddannes.

»Den er nem og venlig at flyve,« lød det efter den halvanden time lange flyvetur fra piloten med kaldenavnet KIN ifølge Forsvarets hjemmeside.

»F-35 kan løse en række opgaver, der tidligere krævede flere fly i forskellige roller,« fortalte han og beskrev flyet som »luftens svar på en schweizerkniv«.

Internationalt samarbejde

Folketinget besluttede i 2016 efter en lang proces at købe 27 F-35-fly som erstatning for de aldrende F-16-fly. I første omgang lød prisen på 13 mia. kr., men den er siden dalet.

Folketinget valgte F-35 foran bl.a. modellerne Eurofighter og F/A-18F Super Hornet.

Kampflyet er udviklet og produceret i et internationalt partnerskab - det såkaldte Joint Strike Fighter-program - ledet af USA med deltagelse af bl.a. Holland, Danmark og Storbritannien.

Foreløbigt er over 600 F-35-fly leveret til primært det amerikanske og britiske forsvar. Undervejs er leverancerne dog flere gange blevet forsinkede, bl.a. som følge af problemer med flyenes komplekse IT-systemer. Forsinkelser, som bl.a. den amerikanske rigsrevision har kritiseret.