Danmarks hårde grænseregler stopper svenskere i at flyve hjem

Svenske medier beretter om svenske statsborgere, der ikke kan komme hjem, fordi Danmark lørdag lukkede grænserne.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Fold sammen
Læs mere

Klokken 12 lørdag lukkede Danmark grænserne som et nyt tiltag i kampen mod coronakrisen.

Grænsekontrollen løber til og med 13. april, og alle udlændinge uden anerkendelsesværdigt formål i Danmark vil i den periode blive afvist ved grænsen. Danske statsborgere vil altid kunne komme ind.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 13. marts.

»Vi står på ubetrådt land. Vi står i noget, som ingen af os har prøvet før. Jeg er sikker på, at vi kommer igennem det her sammen. Lige nu ved jeg godt, at det samlede katalog er meget voldsomt og vil opleves meget voldsomt, men jeg er af den klare overbevisning, at det er dét værd,« sagde hun.

Ifølge svenske medier har lukningen imidlertid fået svenske turister i klemme. Turisterne, som skulle lande i Københavns Lufthavn i Kastrup, er blevet nægtet adgang ifølge den svenske avis Sydsvenskan.

Avisen har talt med Rossana Vera, som bor i Malmø, men i øjeblikket er i Spanien. Hun flyver senere på ugen fra Malaga til København, men er i tvivl om, hvorvidt hun får lov til at stige på flyet, fordi flere af hendes venner og bekendte er blevet nægtet adgang.

»Flyselskabet tillader ikke svenske borgere at gå ombord, da Danmark har lukket grænserne,« siger Rossana Vera til Sydsvenskan:

»Min datters veninde er i Kosovo, og hun har heller ikke fået adgang til Danmark, eftersom hun er svensk.«

My Rosell skulle have landet i Kastrup søndag aften efter sin ferie i Thailand, men blev stoppet i Phuket.

»Vi fik ikke lov til at gå ombord, og personalet viste os et dokument med en lov, de havde fået, som var hentet fra dansk politis hjemmeside. Men der findes ingen information om, at svenskere på vej hjem kan rejse gennem Danmark,« siger hun til Sydsvenskan.

På pressemødet i fredags sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at man ikke kommer ind i Danmark medmindre, man har en god grund.

»Man kan kun rejse ind i Danmark med anerkendelsesværdigt formål, hvis man for eksempel bor eller arbejder her,« sagde han.

I samme ombæring frarådede Udenrigsministeriet alle ikkenødvendige rejser til hele verden. Det betyder, at hele verden er blevet kategoriseret som orange – den andenmest alvorlige kategori – i stedet for gul.