Danmarks farligste vej ligger i København

Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at Danmarks farligste vej igen er strækningen omkring Borups Allé i det centrale København.

ARKIVFOTO. Trafik på Borups Allé set igennem ruden oppe på Bispebuen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en gang har en af hovedstadens trafikale pulsårer fået en kedelig rekord. Danmarks farligste vej findes nemlig på strækningen fra Hillerødsmotorvejen mod Borups Allé.

Det viser nye tal fra Vejdirektoratets fra perioden 2008-2012.

Dermed fortsætter udviklingen altså i forhold til den foregående periode, 2007-2011, hvor nøjagtigt samme vej også havde rekorden.

I alt kom 41 personer til skade på den fem kilometer lange strækning, og det er trods alt en lille nedgang i forhold til den foregående periode, hvor antallet var 42. Begge perioder er to personer blevet dræbt på strækningen.

Kigger man på den såkaldte personskadetæthed, altså antallet af personskader pr. kilometer vej pr. år, så lyser den røde farve på Vejdirektoratets kort skarpt i øjnene i området omkring Borups Allé. Helt præcist er det strækningen fra Hillerødmotorvejen mod Bispeengbuen af Borups Alle, som altså er den vej i Danmark, hvor flest personer hvert år kommer til skade.

»Generelt kan man se, at tallene på de hårdest ramte steder er faldende, men det er højt de samme steder, som det plejer,« siger Stig Hemdorf, der er projektleder hos Vejdirektoratets Sikkerhedsafdeling.

Danmarks næstfarligste vej findes i Jylland, nærmere bestemt syd for Herning. Her er der i perioden 2008-2012 kommet 29 mennesker til skade i trafikken, heraf er en person blevet dræbt. Det er et fald i forhold til den foregående periode, hvor antallet var 33 personer.

I den sydlige del af Esbjerg ligger vejen Tjæreborgvej, og her finder vi Danmarks tredjefarligste vej. Her er der i alt sket 26 personskader i perioden 2008-2012. Ud af dem blev to af personerne dræbt. Og her er antallet faktisk steget en smule i forhold til den foregående periode, hvor 24 personer kom til skade på strækningen.

Dermed har den vestjyske strækning overhalet den foregående tredje farligste vej, nemlig Holstebrovej i Struer, hvor tre mennesker blev dræbt i perioden 2007-2011 og i alt 27 personer kom til skade.

Mønsteret gentager sig år efter år, og det er de samme strækninger, der sætter de kedelige rekorder i Vejdirektoratets opgørelser. Men det er der en god forklaring på, siger Stig Hemdorf:

»En række af de steder, hvor personskadetætheden er høj, er samtidig de steder, hvor trafikken oftest er meget tæt. Så det er typisk for de store indfaldsveje til byerne.«