Danmarks Cykle Union savner stadig svar efter Riis-dokumentar

DCU-formand roser Riis' følsomhed, men han savner stadig afgørende svar om dopingfortiden

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bjarne Riis viste i går en ny side af sig selv, da han stillede sig frem i DR-dokumentaren "Riis - Forfra" og fortalte om to hårde år både sportsligt og personligt.

- Vi mangler stadig at få nogle svar, og dem håber jeg, at han har givet til Anti Doping Danmark.

Sådan siger Danmarks Cykle Unions formand, Niels Sørensen, efter han torsdag aften så dokumentaren.

Formanden følte sig både underholdt og fascineret af den dokumentariske historie, som blev fortalt om den normalt så tillukkede Bjarne Riis. Men på ét punkt var Riis stadig fuldstændig lukket, og det var omkring dopingspørgsmålene. Det skal ændre sig, presser Niels Sørensen på.

- Jeg synes, det var en flot og stærk dokumentar. Den viste en side af Bjarne, som vi ikke er så vant til at se. Men det er klart, at vi i cykelsporten stadig har nogle spørgsmål om doping.

- Jeg hæftede mig ved, at Bjarne sagde, at han har samarbejdet med Anti Doping Danmark om dopingundersøgelsen, og det er det vigtigste for mig. Han har forhåbentligt været åben og ærlig, siger formanden.

Tidligere cykelrytter Bo Hamburger, som kørte under Bjarne Riis i de tidlige år af Riis’ cykelhold, kunne genkende rigtig meget fra dokumentaren. Specielt det pres, som man som rytter kan opleve, når dopingspørgsmålene bliver ved. Dokumentaren var et godt indblik i Riis’ verden, mener Hamburger. Men han mener ikke, at vi skal ændre vores syn på Riis, fordi han har krænget lidt af sit hjerte ud for danskerne.

- Er det så mere eller mindre synd for ham? Jeg synes ikke, det ændrer noget. Det er klart, at vi nogle gange synes, at pressen er gået for hårdt til os, og når man går med problemerne for sig selv, så er det forfærdeligt, men det gør ikke situationen mere eller mindre rigtigt. Det kan sætte situationen i relief, men det ændrer ikke på sandheden.

Bo Hamburger er blandt de personer, som har afgivet forklaring til Anti Doping Danmark, som lige nu arbejder på en rapport om dopingfortiden i dansk cykelsport. Hamburger har selv taget doping, og han ved, at Riis kendte til doping på det danske cykelhold. Men Hamburger savner faktisk ikke, at Riis sætter sig i en offentlig skriftestol, så længe Riis har afgivet sand forklaring til Anti Doping Danmark.

- Det ændrer ikke noget for mig, for jeg ved, hvad der er foregået. Det behøver jeg ikke en TV-udsendelse for. Jeg ved ikke, hvad der er sket med Tyler Hamilton, men jeg ved, hvad der skete, da jeg selv var på holdet. Bjarne vidste, at jeg tog EPO.