Danmarks bedste vand

De 2.800 heldige husstande omkring Vejgaard Vandværk ved Aalborg kan glæde sig over at have Danmarks bedste drikkevand. Vejgaard-vandet vandt nemlig i går Dansk Vand Grand Prix 2006, et par dråber bedre end vandet fra Næstved og Løgstør.

Vineksperterne André Drewald, Peter Winding, Jacqueline Jensen og Elsebeth Lohfert var dommere ved finalen i det første Dansk Vand Grand Prix, der gentages i 2008. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

»Det er fast, spændstigt med god fylde og lang rensende eftersmag. Det er lifligt, meget friskt og rent, og det forbliver friskt selv efter nogen tid i glasset.«

Med den enige bedømmelse fra fire vineksperter og en madskribent kan Vejgaard Vandværk ved Aalborg, der i går blev vinder af Dansk Vand Grand Prix 2006, prale af at levere Danmarks bedste drikkevand.

De 2.800 husstande, der kan tappe dette prægtige fluidum direkte fra hanerne, slipper oven i købet med at betale en promille af, hvad vand i flasker koster.

75 af landets 2.700 vandværker stillede i foråret op til den første kåring af Danmarks bedste drikkevand, og i går formiddag mødtes de otte regionale vindere til den van(d)vittigt spændende finale i København. Grandprixet var arrangeret af vandværkernes foreninger DANVA og FVD.

Respekterede, ja, måske ligefrem frygtede smagsdommere som Jacqueline Jensen, Peter Winding, Elsebeth Lohfert og André Drewald, alle fra Vinbladet, har smagt sig gennem vandprøver fra samtlige 75 værker og blev til finalen suppleret af madskribenten Nanna Simonsen, der bl.a. skriver i denne avis.

De mødte op med så friske smagsløg som muligt, det vil sige uden at have drukket kaffe, te eller juice til morgenmaden, og gik dybt koncentreret rundt om bordet med de otte anonymiserede finalevandprøver, som de smagte på flere gange.

»Det er altså af gammel vane, vi også lugter til vandet og lader det køre rundt i glasset,« indrømmede Peter Winding, Vinbladets redaktør.

Egnsforskelle
»Ved de regionale finaler kom vandet fra samme landsdel og var nogenlunde ens i hårdhed m.m. Her kan vi rigtigt smage, hvor stor forskel der er på vandet fra egn til egn,« konstatede André Drewald.

Vandet fra Løgstør fik f.eks. bedømmelsen »starter blødt og cremet, afslutter lidt hårdt og med bid,« Næstved-dråberne er »blide og hårde på samme tid og har en luftig eftersmag,« og andre blev beskrevet som »honningagtig«, »fyldig«, »helstøbt« eller »karakterfyldt«.

Miljøminister Connie Hedegaard, (K), fik æren af at overrække præmierne til de tre vindende vandværker og undrede sig over, at flere og flere danskere køber vand i flasker, selv om vi har noget af verdens bedste drikkevand.

»Det er ikke kommet af sig selv, men fordi vi har bestemt, at det skulle det være,« fastslog miljøministeren.