Danmarks bedste politiske håndværker slår til igen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en uge er gået, og det er igen tid til at samle op på de vigtigste begivenheder fra ind- og udland her i »Ugen på kanten«. Eller som en læser kaldte det for nylig: »Den mest usammenhængende tankestrøm, jeg længe har læst.«

Kritikken er taget til efterretning, og »Ugen på kanten« begynder derfor på Bornholm, hvor der vitterligt er noget, der ikke hænger sammen.

Ifølge politiet i Rønne er et stort antal katte forsvundet sporløst, og ingen ved hvorhen. Ejerne er fortvivlede og frustrerede, og selv om de forsøger at holde deres kæledyr under opsyn, er der tilsyneladende stærke kræfter på spil.

»Det tal, som vi hører hos borgerne, er omkring 100 forsvundne katte, men vi har kun fået anmeldelser om et fåtal af dem, og dem har vi efterforsket, uden at det har ført til sigtelser,« fortæller politikommissær Hans Henrik Dam til B.T.

En beboer i et villakvarter i Rønne har mistet intet færre end otte katte på 15 år, og nu har han anskaffet sig en hund i stedet. Politiet har ingen beviser i sagen, men flere katteejere har en ældre mand i området mistænkt for at have noget med sagen at gøre. Manden har flere gange brokket sig over fremmede katte på hans ejendom og endda ringet til politiet for at klage.

»Jeg er så træt af, at kattene kommer ind i min have. Så må ejerne få styr på deres katte, for de kommer og dræber mine fugle og ødelægger mine blomster,« siger den mistænkte til B.T.

Han afviser dog at være »kattedræberen«, som naboerne kalder det.

Nue r et lille lyspunkt opstået. Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører, Karina Due, er gået ind i sagen, og siden hun fik politiet til at tage situationen alvorligt, er ingen nye katte forsvundet. Hun har lovet at følge sagen helt til dørs, for som hun udtalte til Bornholms Tidende:

»Det er jo sindssygt, at det har stået på i så mange år. Hvad i alverden sker der?«

Fra Bornholm går turen videre til Christiansborg, hvor Danmarks bedste politiske håndværker slog til igen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen besluttede sidste år, at den nye politiskole skal ligge i Herning, og det kunne han jo lige så godt skrive i regeringsgrundlaget:

»Regeringen vil placere den nye politiskole i Herning,« står der sort på hvidt, men efter flere måneders frem og tilbage må han nu viske sætningen ud igen.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vil ikke være med til at bygge en ny politiskole op fra grunden, som det var tilfældet i Herning. Nu skal politiskolen i stedet ligge i Vejle, der ifølge eksperterne hele tiden var det billigste sted. Lars Løkke Rasmussen er ikke tilfreds med resultatet, men det er borgmesteren, Arne Sigtenbjerggaard, til gengæld. Han glæder sig ikke kun til de mange nye beboere i hans kommune men også til det, der kan komme ud af dem.

»Der ligger jo i forvejen en sygeplejerskeskole i Vejle. Og så med en politiskole tæt på. Du kan godt se det, ikke?« sagde borgmesteren Arne Sigtenbjerggaard til Politiken.

Et tillykke til Vejles borgere er på sin plads. De kan nu se frem til at bo et sted, hvor risikoen for at blive stoppet af politiet lige er steget drastisk, men hvor ventetiden på skadestuen til gengæld er kort.

Slaget om politiskolens placering har føjet endnu en fejlslagen masterplan til statsministerens CV.

Det seneste nederlag var som bekendt den kabale, der gik i vasken, da han tilbød daværende kulturminister Bertel Haarder posten som generalkonsul i Flensborg for at gøre Mette Bock til kulturminister. Bertel Haarder sagde først ja, men bagefter nej, da der til hans store overraskelse allerede sad en på posten. Den siddende generalkonsul bliver dog ikke siddende, for han havde allerede fået besked på at gøre plads til en ny, og denne uge meldte en kandidat sig så på banen. Det var den mangeårige Venstre-politiker og tidligere minister Eva Kier Hansen, der umiddelbart virker kvalificeret. Hun kommer fra Sønderjylland, taler tysk og har siddet i det Folketingsudvalg, der tager sig af det danske mindretal syd for grænsen. Ifølge hende selv har hun den perfekte profil til jobbet, hvilket sjovt nok var det samme, som de to andre tænkte. Hvis det er nogen indikation, kan hun vist godt begynde at se sig om efter noget andet.

Bertel Haarder kom i øvrigt til at udløse noget af en domino-effekt denne uge. I et interview opfordrede han de mange kendte debattører og meningsdannere, der »elsker at gøre sig kloge på politik«, til at gøre noget ved det og selv gå ind i politik. Herfra gik der ikke mere end et par dage, før den tidligere TV-vært Ole Stephensen erklærede, at han stiller op for de Konservative.

Efter et par timer meldte designeren Jim Lyngvild ud, at han også overvejede at stille op for K, og nu har Linse Kessler også meldt sig på banen, ligeledes for K.

Siden Lene Espersen overtog formandskabet for partiet i 2008, har de Konservative nogenlunde konstant halveret deres mandater ved hvert valg. Med de nye, potentielle kandidater ser processen ud til at kunne blive speedet betydeligt op.