Danmarks ambassade i Syrien brændt

Danmarks ambassade i Syrien blev i går sat i brand af hundredevis af ophidsede demonstranter. Det syriske politi foretog sig tilsyneladende ikke noget for at hindre, at ambassaden blev stormet.

Bygningen, hvor også den svenske og den chilenske ambassade har til huse, stod i lys lue, da brandvæsenet nåede frem. Ophidsede demonstranter smadrede ambassaden, inden de satte ild til bygningen. Foto: Khaled al-Hariri/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEMÆRK: Denne artikel er fra 2006, men har fået nyt liv på sociale medier på grund af flygtningestrømmen fra Syrien.

Flere hundrede syriske demonstranter brændte i går den danske, svenske og norske ambassade i Damaskus ned i protest mod Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Syrisk politi så passivt til, mens ambassaderne blev stormet, bekræfter øjenvidner.

Den danske ambassadør Ole Egberg Mikkelsen var i aftes i det syriske udenrigsministerium for at protestere mod, at myndighederne intet synderligt gjorde for at beskytte ambassaden.

Demonstranterne stormede den danske ambassade i går eftermiddag og smed møbler og papirer ud af vinduerne, mens der blev sat ild på bygningen. Også Det Danske Institut i hjertet af den gamle by i Damaskus blev evakueret i går eftermiddag.

»Med vores blod og sjæl vil vi forsvare dig, oh profe,t« råbte demonstranterne taktfast, mens tyk sort røg steg op fra ambassadebygningen.

Den danske ambassade ligger på andensalen i samme bygning som den svenske og den chilenske ambassade centralt i Damaskus' ambassadekvarter. Den norske ambassade ligger kort derfra.

Ambassadør Ole Egberg Mikkelsen afviste i aftes over for Berlingske Tidende at kommentere situationen.

»Jeg har ikke tid. Ring igen senere,« sagde en tydeligt stakåndet ambassadør i telefonen fra Damaskus. Men heller ikke senere blev der tid til at tale med pressen.

Norges ambassadør Sven Sevje sagde til CNN, at også Norge havde bedt om forstærket sikkerhed ved ambassaden.

»Men vi fik det ikke,« sagde Sven Sevje.

Den svenske ambassadør, Catharina Kipp, tog til ambassaden, men kunne ikke komme ind, fordi røgudviklingen var for voldsom.

Danmarks ambassade i Damaskus har været belejret af sit-in-demonstranter næsten dagligt, siden balladen om Muhammed-tegningerne tog fart sidste søndag. Det har stort set været fredelige protester, men onsdag i sidste uge måtte ambassadens personale evakueres som følge af en bombetrussel. Ambassaden blev gennemsøgt, og området blev afspærret, men der blev ikke fundet spor af bomber, og personalet kunne vende tilbage efter en time.

Ambassaden havde ventet en større demonstration i går. Der var derfor ingen ansatte i bygningen. Demonstrationen startede fredeligt, men ud på eftermiddagen tog raseriet til, øjensynligt da rygter spredt som SMS-beskeder hævdede, at danskere ville brænde Koranen af ved en demonstration lørdag i Danmark.

Ifølge øjenvidner brugte demonstranterne betonafspærringerne foran ambassaden som stiger, så de kunne kravle ind i bygningen og sætte den i brand. Dannebrog foran ambassaden blev fjernet og erstattet af et grønt - islamisk - flag med teksten »Der er ingen andre guder end Gud, og Mohammed er Guds budbringer«.

Lederen af Det Danske Institut i Damaskus, Jørgen S. Nielsen, siger, at »Danmark har fået et ry i Mellemøsten, der ikke er til at komme af med i mange, mange år«.

Syrien har fordømt tegningerne og betegnet dem som en krænkelse mod muslimer og arabere. Det syriske udenrigsministerium har hjemkaldt deres ambassadør i Danmark og krævet, at Danmark straffer Jyllands-Posten, der bragte tegningerne.

Trods den massive diplomatiske indsats fra dansk side de seneste dage og statsminister Anders Fogh Rasmussens tale til den arabiske befolkning mærker de danske virksomheder anført af mejerigiganten Arla heller ikke nogen bedring i forhold til boykotten af danske varer.

Tværtimod, oplyser Arlas koncernkommunikationschef Astrid Gade Nielsen: »Vi må desværre konstatere, at efter den første test af, om diplomatiet og statsministerens budskab er slået igennem, er situationen enten status quo eller visse steder forværret,« siger hun.

På grund af den forværrede situation besluttede Jyllands-Postens ledelse i går at aflyse en fest i aftes avisens 600 ansatte.