Danmark viser ingen tegn på at være sexmekka

Ud fra nye tal er antallet af sexbesøgende i Danmark ikke steget, siden Norge og Sverige kriminaliserede prostitution. Det er ellers et af de ræsonnementer, som regeringspartierne bygger den kommende lov på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har ikke nødvendigvis hold i virkeligheden, når Socialdemokraterne og SF advarer mod, at Danmark er blevet mål for alle Nordeuropas liderlige, der lovligt kan komme og boltre sig i vores sexarbejdere, nu hvor både Sverige, Finland og Norge har reguleret sig ud af den slags friheder. Det mener talspersonen for Seksualpolitisk Forum, Steen Schapiro, skriver Dagbladet Information.

Men sådan lyder et af regeringspartiernes ræsonnementer bag en kommende lov, der skal indbefatte en kriminalisering af sexkøb. I gårsdagens avis diagnosticerede Pernille Vigsø Bagge (SF) situationen i Danmark således:

- Den danske løsning er ikke tålelig, når antallet af prostituerede ikke falder, når Danmark til stadighed er et sexmekka, fordi andre lande såsom Norge, Sverige og endda Litauen skrider til kriminalisering.

Ingen tal viser imidlertid en stigning i sexarbejdere, siden kriminaliseringen i de omkringliggende lande.

Socialdemokraternes og SFs argument undrer derfor Steen Schapiro, der længe har fulgt debatten:

- Der er intet, som tyder på, at sexarbejdet skulle være steget i omfang herhjemme i mange år, og svenskere og nordmænd køber sex derhjemme uanset forbud. Der er altså ingen evidens for, at Danmark skulle være et »Nordens bordel«, siger han til Information.

I Det Nationale Forskningscenter for Velfærds rapport fra 2011 fastslog forskerne bag rapporten, at antallet af sexarbejdere er lavere end før antaget. Man har tidligere estimeret, at antallet lå på omtrent 6.000, men det viste sig snarere at ligge omkring de 3.500.

BNB