Danmark ville lære at reducere flygtningestrømmen fra Eritrea

En mail, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, viser, at de danske myndigheder var ivrige efter at få del i Norges erfaringer med at reducere tilstrømningen af asylansøgere fra Eritrea.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Mette Frederiksen og Udlændingestyrelsen har forklaret, at efterårets fact-finding mission til Eritrea handlede om at opdatere oplysningerne om landet for at kunne behandle asylansøgere korrekt. Men en hidtil ukendt mail fra Justitsministeriet til de norske myndigheder viser, at Danmark ikke blot ville have rigtige oplysninger, men helt fra starten var fokuseret på at bremse tilstrømningen, skriver Jyllands-Posten.

»Vi er klar over, at Norge tidligere har oplevet en stor tilstrømning af eritreiske asylansøgere, men at I på en eller anden måde har været i stand til at reducere denne strøm betragteligt. Vi er meget ivrige efter at lære af jeres erfaringer i den sammenhæng,« skriver chefen for Justitsministeriets asylkontor i en mail som avisen har fået aktindsigt i.

Juraprofessor Michael Gøtze har læst mailen, som blev sendt den dag, ministeriet fik at vide, at Udlændingestyrelsen ville gennemføre fact-finding missions og bremse sagsbehandlingen.

Han kalder det mærkeligt, at mailen antyder, at man allerede inden missionen har lagt sig fast på målet, nemlig at man skal få bremset tilstrømningen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke interviewes om sagen, skriver Jyllands-Posten.