Danmark vil udlevere tidligere dødsfange til Tyrkiet

Både Sverige og Polen har tidligere afvist at udlevere Musa Dogan. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERDEM SAHIN

Selv om både svenske og polske myndigheder tidligere har afvist at udlevere en tyrkisk statsborger, Musa Dogan, til afsoning i Tyrkiet, har den danske Rigsadvokat besluttet at imødekomme det tyrkisk krav. Derfor sidder den 45-årige mand, der i 1996 fik en dødsdom i Tyrkiet, nu på 7. måned i Vestre Fængsel i København. Det skriver Politiken fredag.

Rigsadvokatens beslutning sker blandt andet med henvisning til, at de tyrkiske myndigheder garanterer for, at Musa Dogan ikke vil lide overlast. I Politiken fredag fortæller han selv blandt andet om, hvordan han i sin tid blev tortureret i fængslet i Tyrkiet.

Tyrkiske myndigheder har udstedt en international arrestordre på Musa Dogan, efter han flygtede til Sverige under en sygeorlov fra fængslet i 2003. I 2006 ændrede Tyrkiet dødsdommen til livstid.

Han var blandt andet dømt for politisk aktivitet, for forsøg på at omstyrte samfundet, vold, ildspåsættelse og røveri. Forbrydelser, han nægter at have begået.

Musa Dogan blev anholdt i december, da han rejste ind i Danmark på vej til Sverige, hvor han har ophold.

Foreløbig har Dogans danske advokat, Erbil Kaya, bremset udleveringen ved at indbringe sagen for byretten.

»Vi mener, at kravet skal afvises. Han har været udsat for tortur, og jeg mener, at der er risiko for, at han bliver udsat for det igen. Der er en velkendt og offentlig kritik – fremført af international organisationer – af forholdene i tyrkiske fængsler. Herunder af tortur«, siger Erbil Kaya til Politiken.

Sagen har været omgærdet af mystik, idet grundlovsforhør og efterfølgende varetægtsforlængelser er blevet holdt for lukkede døre.

Politiken har dog fået adgang til Rigsadvokatens 11 sider lange gennemgang af sagen. Her vurderes det, at Dogans handlinger ikke kan karakteriseres som politiske, og hvis de kunne, ville de falde ind under terror-reglerne. Derfor er betingelserne for en udlevering opfyldt.

Rigsadvokaten har også vurderet, at Dogan ved en udlevering ikke vil blive »udsat for forfølgelse« af »alvorlig karakter« på trods af sin kurdiske baggrund og politiske opfattelse.

I 2009 afslog det svenske justitsministerium Tyrkiets anmodning om udlevering med henvisning til, at Dogans handlinger »måtte betragtes som en politisk forbrydelse«, skriver Rigsadvokaten.

I Polen, som Dogan flyttede til, da han blev gift med en polsk kvinde, afslog justitsministeriet i 2012 ligeledes Tyrkiets ønske med henvisning til menneskeretskonventionen.

Sagen om Musa Dogans udlevering starter i Københavns Byret 7. juli.