Danmark vil tvangsudsende 70-årig dement til Afghanistan

Zarmena Waziri kan klare sig to døgn i Kabul, så dør hun, siger kvindens datter.

Foto: DMITRY KOSTYUKOV

Den 70-årige Zarmena Waziri står angiveligt foran en tvangsudsendelse til Afghanistan.

De danske udlændingemyndigheder har afvist hendes asylansøgning og bedt kvinden om at møde op i Sandholmlejren med henblik på udvisning af landet.

Det skriver Politiken torsdag.

Ifølge kontorleder Leif Randeris fra Indvandrerrådgivningen i Aarhus, som varetager Zarmena Waziris sag, har Rigspolitiets udrejsecenter over for ham mundtligt bekræftet, at den 70-årige skal udsendes, samt at hun vil blive anholdt, hvis hun ikke møder frem.

Zarmena Waziri har haft blodpropper i hjernen, er stærkt dement, gangbesværet og lider af et kronisk højt blodtryk.

I Afghanistan vil hun dø efter to døgn, vurderer hendes datter, Marzia Waziri, som har haft opholdstilladelse i Danmark i 25 år, og som bor sammen med sin mor i Aarhus og sørger for hende.

»Vi har ikke noget familie tilbage i Afghanistan, som kan tage imod hende. Vi er to søskende, som har ophold i Danmark«, siger hun til Politiken.

Organisationen Welcome To Denmark, som bistår flygtninge i udsendelsesposition, mener at have oplysninger om, at Rigspolitiet snart vil gennemføre en større tvangsudsendelse af afviste afghanere. Sker det, siger organisationen, at den vil placere aktivister ved de lufthavne, hvor en mulig deportation kan foregå fra. I Aarhus frygter Marzia Waziri, at hendes mor vil indgå i transporten til Kabul.

Rigspolitiet, som forestår udsendelser af asylansøgere fra Danmark, vil ikke udtale sig om konkrete sager, men skriver i en mail til Politiken, at »udsendelserne sker løbende, og Rigspolitiet kan af hensyn til selve udsendelsesopgaven og de involverede personer ikke oplyse, hvor og hvornår det sker«.