Danmark vil sende somaliere hjem

Somalia er nu sikkert nok til at Danmark kan afvise somaliske flygtninge og sende dem tilbage til det ustabile hjemland, fastslår Flygtningenævnet i ny afgørelse. Amnesty er lodret uenig.

En bilbombe i udkanten af den somaliske hovedstad, Mogadishu, dræbte mindst otte mennesker 5. maj i år. Men generelt er sikkerheden forbedret, vurderer Udlændingestyrelsen, som nu er klar til at hjemsende somaliske asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: FEISAL OMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter knap to års pause vil Danmark igen begynde at afvise somaliske asylansøgere og sende dem tilbage til deres uroplagede hjemland på Afrikas Horn.

Det er konsekvensen af en ny afgørelse fra Flygtningenævnet. Et flertal af nævnets medlemmer vurderer, at risikoen for eksempelvis vold, terror og drab i den somaliske hovedstad Mogadishu ikke længere er stor nok til, at Danmark som udgangspunkt skal tage imod alle somaliske flygtninge.

»Nævnet har ikke fundet, at de generelle forhold i og omkring Mogadishu i sig selv kan begrunde opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7 (Flygtningekonventionen, red.),« skriver nævnet efter at have vurderet fem konkrete prøvesager.

Sværere at få asyl

Fremover skal hver enkelt asylansøger fra Somalia derfor have sin sag vurderet individuelt af Udlændingestyrelsen, som afgør om der skal gives opholdstilladelse eller ej. Ansøgere, der risikerer hævnangreb eller lignende i hjemlandet, vil selvfølgelig stadig blive beskyttet, men generelt bliver det vanskeligere for somaliere at få ophold, bekræfter Udlændingestyrelsen.

Praksisændringen vil formentlig aflaste det pressede danske asylsystem, hvor somaliske ansøgere i dag fylder meget, fordi Danmark har et stop for hjemsendelser til Somalia (sidste år mere end otte-dobledes antallet af somaliske asylansøgere til 919).

Stoppet skyldes en principiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra sommeren 2011, som sagde, at den generelle vold og risiko for civile i Mogadishu var så udbredt, at det ville være i strid med menneskerettighedskonventionen at sende flygtninge dertil. I Danmark betød dommen, at alle somaliske flygtninge som udgangspunkt har fået opholdstilladelse alene fordi, de stammer fra Somalia.

I februar vurderede Udlændingestyrelsen på baggrund af en dansk-norsk fact finding-mission til Somalia, at sikkerhedssituationen var forbedret i en sådan grad, at hjemsendelserne kunne genoptages, og det er den vurdering, som Flygtningenævnet nu har blåstemplet.

Nævnets afgørelser er blevet nøje studeret hos Udlændingestyrelsen, skriver chefkonsulent Hans Peitersen i en kommentar til Berlingske:

»I alle fem sager bakker nævnet - som vi ser det - op om vores vurdering af situationen. Det er ikke længere sådan, at man uden videre står til at få asyl alene på grund af de generelle forhold i hovedstaden Mogadishu. Noget andet er, at det afhænger af en konkret og individuel vurdering, om der i den enkelte sag er forhold, der kan begrunde asyl,« skriver han.

Hård kritik fra Amnesty

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har et helt andet syn på sikkerheden I Somalia end de danske udlændingemyndigheder. I et notat, som Berlingske omtalte tidligere på måneden, understreger Sarah Jackson, direktør for Amnestys Afrika-program, at Somalia er plaget af drab, voldtægt, lovløshed, en svag regering og den islamistiske terrororganisation al-Shabaabs kontrol med store dele af landet.

»Menneskerettighederne bliver overtrådt gang på gang på grund af den bevæbnede konflikt og den kritiske humanitære situation i Mellem- og Sydsomalia. På den baggrund bør Danmark under ingen omstændigheder forsøge at sende nogen tilbage dertil,« skriver Sarah Jackson.

5. maj blev mindst otte personer dræbt af en bilbombe i udkanten af Mogadishu, og 14. april kostede et større terrorangreb fra al-Shabaab mindst 30 mennesker livet.

Udenrigsministeriet vurderer fortsat, at Somalia er et land »uden respekt for menneskeliv, lov og orden«. I den officielle rejsevejledning hedder det:

»Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Somalia, og opfordrer danskere til at forlade landet, som følge af krigshandlinger, manglende intern sikkerhed, kampe, selvmordsbomber, omfattende kriminalitet og betydelig risiko for terrorhandlinger mod vesterlændinge og vestlige organisationer.«